Društvo

Sveti Trifun, orezivanje vinove loze i specifičnosti šumadijskog vina - koja je tajna "srpske Toskane"?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2025

-

19:45

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Šumadija je, u geografskom smislu, jedinstveno područje za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina. Narodno verovanje kaže da praznik Svetog Trifuna, koji obeležavamo danas, štiti vinograde od vremenskih nepogoda. Takođe, on označava početak zimske rezidbe vinove loze.

Pogodna klima i specifična konfiguracija terena čine ovaj kraj savršenim za grožđe, zbog čega Šumadija nosi titulu prestonice srpskih čokota. Vinogradar iz sela Lipovac, Topola, Miloje Ristić, objašnjava za Euronews Srbija zašto se ovaj region naziva srpskom Toskanom.

"Sunce, kada izlazi, dolazi sa istoka i greje vinograde u tom području sve do zalaska. Zemljište je, naravno, od ključnog značaja za uzgoj vinove loze, ali i vetrovi, kojih ovde ima u izobilju, igraju značajnu ulogu“, kaže Ristić.

Euronews Srbija

 

Boža Aleksandrović, vlasnik vinarije "Aleksandrović", napominje da je orezivanje vinove loze najvažnija pomotehnička operacija koja se obavlja u ovom periodu.

"Rezidba vinove loze na zrelo je ključna operacija jer se njome uklanja sav višak lastara iz prethodne godine. Orezivanje pomaže u projektovanju prinosa, omogućava da vinova loza sa dobro izvršenom rezidbom daje kvalitetan prinos“, objašnjava Aleksandrović.

Euronews Srbija

 

Postoji verovanje da ako na Svetog Trifuna pada kiša, godina će biti rodna, dok će, ako dan bude vedar, godina biti sušna i nerodna. Proizvođači se slažu da priroda na kraju daje poslednju reč.

"Proizvodnja grožđa, voća i poljoprivredna proizvodnja uopšte su poput fabrike na otvorenom nebu. Investicije su ogromne u sve operacije, od rezidbe pa do berbe, ali završni pečat ipak daje priroda, jer sve može da se menja za samo pet minuta“, ističe Aleksandrović.

On dodaje i da specifičnost vina iz Šumadije leži u autohtonim vrstama grožđa koje se ovde uzgajaju.

„Najviše su se odomaćile autohtone sorte grožđa, kao što je Prokupac, poznat i pod narodnim nazivom kameničarka“, kaže on.

Šumadijska vina su uživali još stari Rimljani, a o obimu vinogradarske proizvodnje u ovom regionu svedoči i naziv naselja Vinča, koji znači vinarija.

AI Preporuka

Komentari (0)

Srbija