Kakvo testiranje prođu proizvodi pre nego što završe na rafovima: Za proveru salmonele ne testiraju se sama jaja
Komentari18/12/2024
-14:06
U Srbiji se neretko dešava da se pojedini proizvodi povuku iz prodavnica jer se koja se sumnja da nisu bezbedni za korišćenje. Ove godine, povučen je ajvar jednog poznatog proizvođača. Pored toga povučene su i nudle i više vrsta slatkiša iz jednog od najvećih lanaca supermarketa.
U inostranstvu, mleveni cimet iz Srbije sklonjen ne sa rafova u hrvatskim prodavnicama, dok je keks proizveden u našoj zemlji morao da bude povučen iz prodavnica u Poljskoj.
Juče su u supermarketima širom Slovenije uklonjena jaja zbog sumnje na prisustvo salmonele.
Kroz kakve kontrole prolaze namirnice pre nego što završe na rafovima, kako je moguće da nebezbedna hrana bude prisutna u prodavnicama, govorio je Nemanja Mirković profesor Poljoprivrednog fakulteta.
"Mi kad dobijemo na analizu određene namirnice od pojedinih proizvođača, prvo pripremamo referentne podloge koje su potrebne za analize po određenim ISO standardima. Nakon toga u drugoj prostoriji radimo same analize ukoliko su potrebna neka preobogaćenja, zaslađivanja i ostalo", ističe sagovornik.
Profesoor Mirković dodaje da potom te podloge završe u inkubatorima koji drže optimalnu temperaturu za rast mikroorganizama – između 30 i 37 stepeni. Potom se čeka pozitivan ili negativan ishod, odnosno da li će mirkoorganizmi izrasti ili ne.
U zavisnosti od toga, za koju bakteriju analiziraju, ovaj proces može trajati dva ili i sedam dana.
Kako se testiraju proizvodi za prisustvo salmonele?
Kada je u pitanju salmonela u jajima, sagovornik ističe da se u tom slučaju ne testiraju sama jaja.
"Ne analiziraju se sama jaja već se kolege iz veterine uzimaju uzorke fecesa ili briseva iz samog pogona gde se uzgajaju kokoške i ukoliko detektuju prisustvo salmonele, u tom trenutku se preventivno povlače sva jaja iz tog pogona. Nakon toga se sva jaja uništavaju, sam pogon se dezinfikuje, odmara se i nakon toga se pogon stavlja opet u sam proces rada", objasnio je Mirković.
Kada su u pitanju prehrambeni proizvodi koji sadrže jaja, na primer krempite, tiramisu ili pojedine salate, tada se vrši analiza o prisustvu salmonele koja traje pet do sedam dana i to je jedan od najdužih procesa.
Komentari (0)