Srebrna medalja za srpske kuvare na prestižnom takmičenju u Singapuru - kakva je budućnost kulinarske profesije?
Komentari07/11/2024
-08:01
Na prestižnom Global Chef Challenge, takmičenju koje je održano u Singapuru, Goran Radivojević, predstavnik Srbije i Kulinarske federacije naše zemlje, osvojio je srebrnu medalju.
"Ovo takmičenje okuplja u finalu 40 ekipa iz 40 zemalja. Srbija je uspela u kategoriji vegan, u polufinalu, koje je bilo u Italiji prethodne godine, ostvavi dobar plasman i da ostavi dovoljno bodova za finale", kaže on.
Objašnjava da samo takmičenje predstavlja jedno veliko iskustvo za njegov tim i njega. Pre svega, kaže, imali su priliku da upoznaju dosta ljudi iz struke, što je i suština ovakvih takmičenja.
"Nagrada i medalja dolaze sekundarno. Jako nam je drago što smo osvojili, ali ipak vraćati se samo sa medaljama bez nekih novih poznanstava i znanja je malo drugačije. Takođe, videli smo gde grešimo i kako možemo neke stvari da pripremamo", dodaje.
Kaže da je samo tamičenje takođe bilo jako izazovno, kao i da su imali zadat meni koji je podrazumevao određene namirnice koje su morali da upotrebe. Naglašava da je naponosniji bio na dezert koji je za njegov tim bio poseban poduhvat.
"Meni je bio delimično zadat u smislu određenih namirnica. Recimo, za predjelo je bila zadana tema da mora da se koristi mikrobilje u samom kuvanju. Mi smo pravili nudle od sočiva, koje smo uparili sa čatnijem od paradajza, salatom od krastavaca, sa emulzijom od spanaća, čija kreker i tako da je ispalo onako dosta dobro. Glavno jelo nam je bila pana cota od pečuraka, bukovača, vrganja, šampinjona i bundeve, indijskog oraha sa burgerima od heljde, malo kokica od heljde, malo sosa od povrća. I za dezert smo imali možda najkompleksniji zadatak.Trebali smo da ukomponujemo pet namirnica koje su oni zadali. Napravili smo čokoladni kolač na biskvitu sa ukusom limete, punjenje je bilo od kokosa, gel od manga i tu smo imali zadatak da iskoristimo jedan od čajeva koje su nam ponudili. Izabrali smo kamilicu", kaže.
Dodaje da je kamilica inače dosta popularna u Vojvodini. Sudije su upravo pohvalile kolač koji je prošao najbolje.
Radovanović objašnjava da je veganizam tip ishrane koji podrazumeva nutritivno izbalansirani obrok. Kako kaže, naše podneblje je poznato po tome da koristimo ishranu punu mesa, skrobnih namirnica, sa dosta masnoća.
"Zbog toga je važno da gledamo u tom pravcu, da koristimo kvalitetnije namirnice, da izbalansiramo sve obroke od doručka pa do večere. Ja sam, recimo, pre takmičenja uz pomoć jednog kolege uspeo da dođem do manastirske kuhinje, to smo bili gosti u jednom manastiru, gde je igrom slučaja bio i patrijarh tu to veče, pa smo i za njega spremali doručak. Samo iskustvo da probate tu posnu kuhinju koja je, recimo, samo na vodi ili može nekad i uz dodatak masnoća nekih, to je jedno veliko iskustvo. Vi vidite kako ljudi nekada od ničega naprave nešto zaista ukusno i lepo", dodaje.
Predsednik Kulinarske federacije Srbije Zoran Išković kaže da su ovakvi rezultati za ponos Srbije, naročito jer se baca novo svetlo na kulinarstvo u Srbiji.
"Naša organizacija postoji 21. godinu i članica smo svetske organizacije kuvara koje broji 110 zemalja, gde okuplja preko 10 miliona kuvara. Stvarno smo ponosni što smo se našli na takvom velikom takmičenju. Inače, mi se bavimo promocijom srpske gastronomije, promocijom struke, edukacijom, humanitarnim radom", kaže.
Kakva je profesionalna budućnost kuvara u Srbiji?
Kaže da su oni jedini ovlašćeni u Srbiji koji mogu da formraju reprezentaciju za brojna svetska takmičenja. Kaže da je kulinarstvo postala jedna vrsta nauke i da kuvari imaju obavezu da stalno rade na svom usavršavanju.
"Dosta naših kolega ide na treninge u inostranstvo, u neki od već postojećih hotela da prođu određene obuke, a i sada je mnogo napredovala cela struka hotelijerstva i sistem rukovođenja samog hotela, tako da to zahteva više da kuvari ne mogu da se školuju samo na način srednje škole, nego zato postoje visoke škole, fakulteti. Evo, kolega Goran je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu za gastronomiju. I tamo postoje i master i doktorske studije za samo kuvarstvo", kaže.
On dodaje da veruje da kulinarstvo u Srbiji ima budućnost, ali da je na tome potrebno da se radi.
"Mladi kuvari odlaze preko zbog većih plata. Međutim, nije ni tamo nešto sjajno. Brzo se vraćaju. Možda Beograd sada i zbog Ekspoa dobije nove hotele, pa eto i tu posla. Tako da se ja nadam da će poslodavci uspeti da zadrže kolege. Naravno, to će povećati cenu samih kuvara i kuhinskih radnika i mora to prosto da se prati. Inače, neće imati ko da nam radi u objektima", rekao je.
Komentari (0)