Društvo

Aja Jung: Promene u Baletu SNP-a treba da budu nežne

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2024

-

11:19

Aja Jung: Promene u Baletu SNP-a treba da budu nežne
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Baleta Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, Aja Jung, izjavila je da veruje da će u predstojećem periodu pokazati da je njeno imenovanje na taj položaj bilo dobro i istakla da promene treba da budu nežne, uz fokus na iskustvo i zajednički rad u dobroj sinergiji.

Jung je rekla Tanjugu da baletski ansambl SNP-a zaslužuje veliku pažnju i brigu, da ima ciljeve i ideje, i da su dosta toga već uspeli da pokrenu, ali da je "nezahvalno pričati o dužim planovima nakon svega pet dana na poziciji".

Navodeći da će uskoro imati nešto sa čime će moći da pohvali i izađe pred javnost, Jung je dodala da je raduje to što su počeli od poboljšanja uslova rada za igrače i što su dobili garancije da će uspeti da promene pod i baletske štapove u velikoj sali SNP-a.

Prema njenim informacijama, štapovi i pod su iz 1981. godine, "na njima su igrale i probale mnoge generacije baletskih igrača, i konačno će dobiti zamenu u 21. veku", što će, kako veruje, "dosta uticati na rad i svakodnevicu kolega".

Kao slobodna umetnica, osnivač i direktor Beogradskog festivala igre, Jung je navela da sva njena dosadašnja iskustva predstavljaju veliku novinu za pozorište u Srbiji, ne samo SNP.

"Koristimo modele koji su pomalo stari, više nigde takvi ne postoje, čak ni u regionu. Mislim da promene treba da budu nežne, da stavimo u fokus ljude koji su već dugo tu, i imaju iskustvo. I da radimo zajedno u dobroj sinergiji", poručila je Jung.

Ona je posebno izrazila želju da radi na tome da se mladim igračima omoguće "lepe karijere, rad sa dobrim pedagozima, kvalitetnim koreografima, da dobiju na vidljivost i medijskoj pažnji i da gostuju u inostranstvu i regionu". Jung je dodala da joj je cilj i da Balet SNP-a dobije na prepoznatljivosti. 
 

Komentari (0)

Srbija