Društvo

Škole u Srbiji dobijaju pedagoškog asistenta: Na koji način će poboljšati školovanje dece kojima je potrebna pomoć

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2024

-

15:52

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Obuke prve grupe pedagoških asistenata su gotove. Čeka se da Vlada Srbije usvoji uredbe kojima će se ova pozicija uvesti u katalog zanimanja. Šta oni rade i na koji način bi se poboljšalo školovanje dece kojima je ova pomoć potrebna?

Da bi ovakav asistent počeo da radi u školi neophodno je da škola nema neki drugi vid pomoći za decu sa invaliditetom i da nema defektologa, jer bi na ovoj poziciji idealno bilo da je školovani defektolog koji bi mogao da pruža pored te pomoći u školovanju, odnosno prolazak kroz plan i program dece sa invaliditetom i stručnu pomoć istoj toj deci. 

O tome kada bi ovo trebalo da se pojavi u našim školama za Euronews Srbija govorio je Darko Eker, direktor OŠ "Knjeginja Milica". 

"Pedagoški asistent nije novina u srpskom obrazovanju. Pedagoški asistent je postojala i ranije, a ovo čemu mi danas pričamo, posao pedagoškog asistenta podrazumeva jednu pomoć kako osobama sa smetnjama u razvoju tako i predavaču, da li je to u pitanju nastava razredne nastave ili nastavnik  predmetne nastave, koji pomaže u tom kreiranju nastave i prilagođava licu kome je potreban pedagoški asistent. Znači, pedagoški asistenti su postojali do sada, međutim ovde u ovom slučaju, i kao što se Ministarstvo prosvete negde se izjasnilo na inicijativu koju su pokrenula određena udruženja, govorimo o pedagoškim asistentima koji će biti nonstop prisutni u školi, biti finansirani od strane,  republičkog budžeta i samim tim negde nam omogućavati lakši rad u nastavi", rekao je on.

Više pogledajte u videu iznad teksta.

Komentari (0)

Srbija