Društvo

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Žene i dalje najčešće diskriminisane na tržištu rada

Komentari

Autor: FoNet

23/10/2024

-

14:56

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Žene i dalje najčešće diskriminisane na tržištu rada
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da su žene i dalje najčešće diskriminisane na tržištu rada i to mlade žene prilikom zapošljavanja, ali je ukazala i na diskriminaciju tokom trajanja karijere i napredovanja, posebno kada su u pitanju žene koje imaju 50 ili više godina.

Janković je, na panelu "Različitost, inkluzija, poštovanje ljudskih prava, jednakost i položaj žena u savremenom društvu", rekla da je prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje "najveći broj nezaposlenih u uzrasnoj grupi 45 plus, posebno žena".

Govoreći o profilu tih žena, Janković je navela da imaju mnogo znanja, veština koje su stekle u bavljenju porodicom, ali nemaju samopouzdanje i veštine koje se danas traže na tržištu rada.

Janković je rekla da se u poslednjih 10 godina beleži veće interesovanje žena za STEM nauke, koje obuhvataju nauku, tehnologiju, matematiku, inžinjerstvo i da je udeo žena u tim oblastima porastao, navodeći da ih je 2011. godine bilo 21 odsto, a deset godina kasnije 32 odsto.

"Srbija ima treći najveći udeo studentkinja u oblasti IKT u Evropi, čak za deset odsto više od proseka EU", istakla je ona.

"Žene i dalje manje plaćene od svojih muških kolega" 

Direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije Marija Mitrović rekla je da "mi još nismo društvo rodne ravnopravnosti" i navela da je to globalni trend.

Ona je ocenila da su u Srbiji žene manje vrednovane od muškaraca.

profimedia

 

Mitrović je rekla da su žene, posebno u ruralnim sredinama, obeshrabrene da se obrazuju dalje od nivoa srednje škole, naglašavajući da rade na manje plaćenim poslovima.

Mitrović kaže da se žene i dalje susreću sa nekom vrstom diskriminacije na radnom mestu.

Ona je rekla da se prilikom zapošljavanja procenjuje da li su u godinama za rađanje ili ne i da to može da utiče da li će biti zaposlene.

Mitrović je istakla da su i dalje žene manje plaćene od svojih muških kolega na istim radnim pozicijama.

Senior direktorka za korporativne poslove i komunikacije u kompaniji Hemofarm Sanda Savić rekla je da su žene po statistici obrazovanije, da je daleko veći broj visoko obrazovanih žena i doktora nauka, ali to nije ispraćeno ni finansijskim, ni statusnim beneficijama.

"Oko 55 odsto žena u nauci"

Predstavnica Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Marija Pavlović rekla je da u Srbiji ima "puno žena u nauci i na dobrim pozicijama" i navela da je "oko 55 odsto žena u nauci".

"Ako pogledamo STEM oblasti, a to su nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika, i institute koji su u okviru Beogradskog univerziteta, u tim oblastima ima ih oko 11 i na osam instituta su rukovodioci žene", rekla je Pavlović.

Ona je, govoreći o ženama na vodećim pozicijama u nauci, navela ministarku nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenu Begović, direktorku BIO 4 kampusa Smiljanu Krivokuću, kao i puno naučnica koja vode kompleksna i interesantna naučna istraživanja i projekte.

Generalna direktorka za južni deo Adriatik regije kompanije Nestle Marjana Davidović rekla je da nam je socijalizam pomogao, da smo značajno napredovali ne samo u inkluziji i različitosti po pitanju pola, već i kada su u pitanju ostali aspekti.

"Generalno kao društvo ne stojimo možda toliko loše", istakla je ona.

Ona je rekla da je velika prednost našeg društva i uopšte Istočne Evrope, to što su naše majke i bake radile, školovale se, što nije bio slučaj na primer u Švajcarskoj ili nekim drugim zemljama.

"Dobile smo možda na brzini ostvarivanja nekih aspekata ravnopravnosti", istakla je ona.

Panel "Različitost, inkluzija, poštovanje ljudskih prava, jednakost i položaj žena u savremenom društvu" održan je u okviru ESG festival koji organizuju kompanija Hemofarm i Univerzitet u Beogradu.
 

Komentari (0)

Srbija