Društvo

Koksaki virus u vrtićima u Srbiji: Prevencija je veoma jednostavna - a koji su simptomi i koliko je zapravo ozbiljan?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2024

-

07:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Koksaki virus zabeležen je po vrtićima u Srbiji i u regionu. Obično se javlja kod dece sa oslabljenim imunitetom, a najčešće simptomi, kažu lekari, ne budu prisutni. Prvi slučaj epidemije ovog virusa pojavio se u Beogradu 2014. godine.

Ovaj virus uglavnom se javlja kod dece uzrasta mlađih od pet godina, može i kod odraslih osoba, ali u mnogo manjem broju. Obično nema neke simptome koje bi ukazivali na ovaj virus, a najveći broj zaraženih se javlja u ranu jesen.

"Bolest ruku, stopala i usta je zarazno oboljenje koje se uglavnom javlja kod dece koja su mlađa od pet godina, ali može i kod odraslih. Ovo oboljenje je prisutno tokom cele godine, ali sa najvećom učestalošću u dva perioda - letnji i u ranu jesen,  znači upravo ovaj period gde i jesmo", kaže za Euronews Srbija epidemiolog, Sonja Giljača. 

Što se tiče kliničke slike, dodaje doktorka, u početku se manifestuje kao i svako drugo oboljenje - povišena telesna temperatura, gušobolja, malaksalost.

"Kod deca ovog uzrasta može biti kratkotrajan gubitak apetita, a nakon toga, dan-dva od početnih simptoma, može doći do pojave makulopapuloznih i vezikularnih promena. To je jedna vrsta ospe i obično se dešava da se jave baš na stopalima, oko usta i na rukama, šakama, po čemu je ovo oboljenje i dobilo taj specifičan naziv", navi sagovornica Euronews Srbija.

Dodaje da se u većini slučajeva kod dece se završava izuzetno blagom kliničkom slikom, te su, istakla je, komplikacije izuzetno retke.

"Ono što je specifično jeste i da je taj period inkubacije, period od momenta kad se zarazi dete, do ispoljavanja simptoma, izuzetno kratak, od tri do sedam dana, i upravo u tom periodu dete je najzaraznije", kaže doktorka i navodi da je higijena ruku izuzetno važna kako kao vid prevencije, tako i tokom trajanja bolesti.

Kakva je terapija za ovo oboljenje i ima li razloga za povećanu brigu roditelja, pogledajte u prilogu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija