Društvo

SPC o transplantaciji organa: Odluka ispravna ako je donor dobrovoljno dao saglasnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2024

-

18:10

SPC o transplantaciji organa: Odluka ispravna ako je donor dobrovoljno dao saglasnost
SPC o transplantaciji organa: Odluka ispravna ako je donor dobrovoljno dao saglasnost - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Crkva i njen Sveti Arhijerejski Sabor su se još 2004. godine saglasili sa transplantacijom organa ako su ispunjeni sledeći uslovi - da je donor dobrovoljno zaveštao svoje organe i da je njegova porodica posmrtno dala svoju saglasnost, saopštila je danas na svom sajtu Srpska pravoslavna crkva (SPC).

"Ovo sve važi s tim da su smrt donora utvrdile stručne lekarske komisije u skladu sa medicinskom etikom. Sveti Arhijerejski Sabor afirmiše i transplantaciju organa živih osoba ukoliko se time ne ugrožava život davaoca (donora)", navodi SPC.

Kako su dodali, taj stav je zasnovan na Hristovom učenju i, sledstveno, na Svetom Pismu i na dvomilenijumskom iskustvu (Svetom Predanju). Oni takođe ističu i da svoj primer daje i patrijarh Porfirije lično.

"On je svake godine, najmanje dva puta godišnje, dobrovoljni davalac krvi, a na njegovu inicijativu svi parohijski domovi u Beogradu, kada god je potrebno, na raspolaganju su Zavodu za transfuziju, o čemu Crkva redovno obaveštava verne, ali i sve druge", piše na sajtu SPC-a.

Kako se dodaje u saopštenju pojedini srpski arhijereji zaveštali svoje organe i da to nisu skrivali od javnosti, a tako su postupili i mnogi sveštenici koji o tome nisu govorili javno.

Takođe, SPC napominje da je "otrovni spin", posejan bukvalno po svim važnim medijima, a odnosi se na navodnu nespremnost Crkve da podrži kampanju Ministarstva zdravlja Produži život, odnosno da se "čeka" stav Crkve o programu zaveštavanja i transplantacije organa.

"Niko u državi nadležan nije od Crkve zvanično ni zatražio zvaničan stav, a kamoli da su o tome vođeni "teški pregovori", kako neki pišu", ističe SPC.

Dodaju i da je "Crkva uvek imala, sada ima, i ubuduće će imati, otvoren i krajnje dobronameran stav po pitanju transplantacije organâ, tako da nikom ne treba utisak da ona "treba" ili "mora" da se opredeli ili za stavove aktuelnih političkih struktura ili protiv njih".

"Ona ima stav, ne od juče, već, evo, dve hiljade godina. Insinuacija da 'pregovori' sa njom "teško idu", mal’te ne nisu ni počeli, potpuno je bespredmetna", smatra SPC.

Dodaje se i da će Crkva uvek i bespogovorno naglašavati da je odluka o transplantaciji organâ, bez obzira na to da li je "donor" mrtav ili živ, pitanje kojim može da se bavi samo besprekorno moralno medicinsko osoblje, a ne ono moralno indiferentno ili, još gore, korumpirano.

Crkva to ističe, kako se navodi, "u doba narastajućih socijalnih razlika, a uz to imajući u vidu užasavajuća iskustva proteklih ratova, od kojih je jedna od najstrašnijih takozvana Žuta kuća u susednoj Albaniji".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija