Društvo

Na snazi žuti i narandžasti meteoalarm zbog vetra, tokom vikenda moguć jutarnji mraz

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2024

-

08:26

Na snazi žuti i narandžasti meteoalarm zbog vetra, tokom vikenda moguć jutarnji mraz
Na snazi žuti i narandžasti meteoalarm zbog vetra, tokom vikenda moguć jutarnji mraz - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Jaka košava koja već nekoliko dana duva u našoj zemlji obeležiće i dane vikenda. Uzrok ovako jakog vetra nalazi se u velikoj razlici u pritisku između Đenovskog ciklona i intenzivnog anticiklona iznad Rusije.

"Vetar uvek duva od višeg ka nižem pritisku pa tako iznad naše zemlje trenutno duva istočni i jugoistočni vetar koji će na jugu Banata danas dostizati brzinu i do 80 kilometara na sat", ističe meteorološkinja Ljubica Gojković.

Ona naglašava da je danas na snazi žuti i narandžasti meteoalarm zbog vetra. Žuti u Beogradu i Pomoravlju, a narandžasti u Banatu.

"Zbog uticaja anticiklona i olujnog vetra kišonosni oblaci i danas ostaju dalje od naše zemlje. Vreme će biti sa smenom sunca i oblaka i uglavnom suvo, međutim temperatura je u daljem padu zbog priliva hladnog vazduha sa istoka", navodi Gojković

Danas, u najtoplijem delu dana, temperatura će se kretati od 15 stepeni u Negotinu, do 20 u Loznici. U ostalim gradovima - oko 18. podeljka. 

Sveža jutra, ali vedri i sunčani dani

Od nedelje sledi slabljenje košava što će omogućiti i postepeno otopljenje, međutim vedre noći koje su pred nama doneće nam noćno izračivanje toplote što će uzrokovati da temperatura u ranim jutarnjim satima bude malo ispod proseka.

U nedelju ujutro, u Timočkoj krajini i Pomoravlju očekuje se da temperatura bude oko nule, a samim tim imaćemo i formiranje prizemnog mraza. Od ponedeljka mraza će biti i u predelima južno od Save i Dunava, dok u Vojvodini ostaje malo toplije.

"Direktan uticaj polja visokog vazdušnog pritiska u narednih sedam dana doneće nam potpuno vedro i sunčano vreme. Slab vetar i dosta sunčanih sati omogućavaju i porast temperature, te ćemo već od sutra imati vrednosti oko 20.podeljka, dok se sredinom naredne nedelje očekuje i do 24 stepena", prognozira meteorološkinja.

Drugu polovinu oktobra obeležiće, kako navodi Gojković, stabilno i toplije vreme, sa temperaturom daleko iznad proseka. 

 

Komentari (0)

Srbija