Društvo

Važna vest za đake, Ristić: Od januara snosimo troškove za takmičenja i pripreme u oblasti informatike

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2024

-

14:32

Važna vest za đake, Ristić: Od januara snosimo troškove za takmičenja i pripreme u oblasti informatike
Važna vest za đake, Ristić: Od januara snosimo troškove za takmičenja i pripreme u oblasti informatike - Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Svi troškovi priprema za takmičenja u oblasti informatike, nezvisno od toga gde se ona odvijaju, snosiće Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, izjavio je danas resorni ministar Dejan Ristić prilikom dodele prenosivih (laptop) računara osvajačima medalja na Olimpijadi iz veštačke inteligencije održanoj u Rijadu i na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike održanoj u Aleksandriji.

"Od prvog januara će država biti uz vas i više nećete morati da finansirate pripreme iz kućnog budžeta, jer će od sledeće godine sredstva biti opredeljenja iz republičkog budžeta. Ovi nije najava, ta sredstva su već ušla u budžet", saopštio je ministar i istakao da će profesori i đaci od početka sledeće godine moći da računaju na kontinuiranu podršku.

Dodao je ta odluka naišla na veliku podršku Ministartstva finansija i ministra Siniše Malog, ali i premijera Miloša Vučevića.

Ristić je pohvalio učenike i njihove nastavnike i rekao da su oni dobar primer svojim vršnjacima.

"Za nas, u našem Ministarstvu su vaše medalje značajnije od svih ostalih, jer su rezultat znanja, uspeha i zalaganja, a to ne govorim isključivo kao ministar, već i kao roditelj i zaista sam zahvalan što svima što ste dobar primer, što pokazujetete svoj deci šta je rezultat tolikih zalaganja i odricanja, a vi najbolje znate koliko je odricanja bilo potrebno", rekao je ministar učenicima koji su ostvarili uspehe na Olimpijadi.

Vođa olimpijskog tima bio je vanredni profesor Fakulteta inženjerskih nauka Vladimir Milovanović koji je istakao da pripreme za takmičenja ovog tipa počinju već u šestom, najkasnije sedmom razredu osnovne školi.

Prema njegovim rečima sredstva koja će dobijati od Ministarstva pomoći će da  kvalitetnije pristupe pripremama, organizaciji i planiranju učešća na međunarodnim takmičenjima.

"Ja verujem da sa ovim sredstvima, koja će nam omogućiti da odemo na te pripremne turnire, dugoročno biti poboljšani naši rezultati na ovim glavnim takmičenjima", rekao je Milovanović.

On ističe da će zahvaljujući sredstvima koja će biti orpedeljena iz budžeta učenici iz Srbije moći da prisustvuju pripremnim turnirima šriom sveta i na taj način testiraju, odnosno, unaprede svoje znanje jer će biti u prilici da sarađuju sa "svetskim matematičkim velesilama".

Na Međunarodnoj olimpijadi iz veštačke inteligencije, koja je od 8. do 12. septembra održana u Rijadu, četvoročlana informatička ekipa Srbije osvojila je jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju.

Mihailo Jančević (Matematička gimnazij u Beogradu) osvojio je srebrnu medalju, a Nemanja Majski iz gimnazije "Veljko Petrović" u Somboru bronzanu. Srbiju su, pored njih dvojice, predstavljali još i Miloš Milutinović (Računarska gimnazija iz Beograda) i Uroš Kostadinović (Matematička gimnazija iz Beograda).

Na takmičenju u Aleksandriji, drugo mesto osvojio je Nemanja Majski, dok su treće mesto, odnosno bronzane medalje, osvojili Miloš Milutinović, Mihailo Jančević i Uroš Kostadinović.

Ekipa koja je uzela učešće na prestižnim informatičkim takmčenjima sastavljena je od najboljih informatičara iz srednjih škola širom Srbije, a oni su izabrani na osnovu ostvarenih rezultata na takmičenjima koja je organizovala Državna komisija za srednjoškolska takmičenja iz informatike Društva matematičara Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija