Društvo

Četiri medalje za mlade srpske hemičare na olimpijadi u Saudijskoj Arabiji

Komentari

Autor: RTS

30/07/2024

-

08:33

Četiri medalje za mlade srpske hemičare na olimpijadi u Saudijskoj Arabiji
Četiri medalje za mlade srpske hemičare na olimpijadi u Saudijskoj Arabiji - Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Na takmičenju na kome je učestvovalo 87 država i skoro 350 učenika iz svih krajeva sveta u Saudijskoj Arabiji, mladi srpski hemičari osvojili su četiri medalje.

 Međunarodna hemijska olimpijada najprestižnije je takmičenje srednjoškolaca nadarenih za hemiju, a održava se svake godine počev od 1968. godine. Srbija kao nezavisna država učestvuje na ovom takmičenju od 2012. godine, a naši đaci svake godine u državu vraćaju medalje, navodi se u saopštenju.

Tim Srbije, koji su u Rijadu predstavljala četvorica gimnazijalca, ostvario je veliki uspeh – osvojivši jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju.

Janko Popović, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda osvojio je zlatnu medalju, Lazaru Lazareviću iz Valjevske gimnazije i Bogdanu Egeru iz Osme beogradske gimnazije pripale su srebrne medalje dok je Dušan Đurđević iz Gimnazije u Ćupriji zaslužio bronzanu medalju.

Postignutim uspehom naš tim našao se u samom svetskom hemijskom vrhu. Ove godine na takmičenju je učestvovalo 87 država i skoro 350 učenika iz svih krajeva sveta.

Kao i prethodnih godina, rukovodilac i glavni mentor tima bio je dr Dušan Sladić, redovni profesor Hemijskog fakulteta u penziji, a pripreme učenika vodio je i dr Niko Radulović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, navedeno je u saopštenju.

Profesor Sladić vodi takmičenja srednjoškolada još od devedesetih godina, a bio je i predsednik Srpskog hemijskog društva, čime je stekao veliku popularnost kako među učenicima, tako i među profesorima, pa se neretko najbolji učenici smatraju članovima "Sladićeve garde”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija