Društvo

Spremite se za košavu: Olujni udari u Banatu i Podunavlju, temperatura do 20 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2024

-

07:25

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Današnji dan donosi nam košavu i to onu hladnu. Očekujemo pad temperature i nešto više oblaka na jugu i zapadu gde danas može pasti po koja kap kiše. Najviša dnevna temperatura danas do 20 stepeni. U Beogradu do 19, ali činiće se da je svežije, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Kako je objasinla, košava u Srbiji počinje da duva kada se stvori velika razlika u vazdušnom pritisku, odnosno kada se u Sredozmelju formira ciklon, a anticiklon iznad Ukrajne. Vazduh tada počinje da duva od visokog ka niskom vazdušnom pritisku.

"Košava duva sa Karpata i uvek donosi suvo vreme. U danu pred nama, u većini mesta,  biće pretežno sunčano i bez kiše. Izuzev na planinama gde može biti lokalne, izolovane kiše", rekla je Ćirković.

Košava najjače duva ujutru, u peirodu od pet do 10 sati, a olujni udari danas se očekuju u Banatu i Podunavlju, gde će brzina biti veća od 60 kilometara na čas.

"Maksimalna temperatura biće u proseku za ovaj period godine, od 17 do 20 stepeni", dodaje ona.
Jedna od glavnih karakteristika košave jeste da ona veoma retko duva samo jedan dan. Tako da na košavu računajte sve do nedelje, a najjači udari biće zebeleženi u subotu.

Temperatura će se zadržati u okvirima višegodišnjeg proseka, uz manji pad kao i sunčano i suvo vreme koja će nas pratiti do kraja sedmice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija