Društvo

Stipendije za master i doktorske studije u inostranstvu: Ko sve može da se prijavi na konkurs Fonda za mlade talente

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2024

-

10:28

Stipendije za master i doktorske studije u inostranstvu: Ko sve može da se prijavi na konkurs Fonda za mlade talente
Stipendije za master i doktorske studije u inostranstvu: Ko sve može da se prijavi na konkurs Fonda za mlade talente - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Konkurs za stipendiranje najboljih studenata drugog i trećeg stepena studija na vodećim svetskim univerzitetima za školsku 2024/25. godinu koji je raspisao Fond za mlade talente Srbije otvoren je za prijave do 7. novembra.

"Ovim konkursom se planira stipendiranje do 350 naših najboljih akademaca. U okviru sveobuhvatne reforme kroz koju Fond prolazi više od godinu dana, pored rangiranja na osnovu respektabilnosti univerziteta na Šangajskoj listi, novina je da će se u slučaju manjeg broja prijavljenih kandidata lista dobitnika proširiti onima koji su upisani na studijski program koji se nalazi u prvih 150 mesta u jednoj od pet stručnih oblasti”, rekao je za Tanjug rukovodilac Fonda za mlade talente Ministarstva nauke, inovacije i tehnološkog razvoja Nemanja Đikanović.

Dodao je da je iznos stipendije povećan.

"Posebno je bitno naglasiti da je iznos stipendije od prošle godine povećan čime je prepoznata važnost mladih koji se školuju u inostranstvu”, rekao je Đikanović. 

On je istakao da su studenti ugovorom obavezani da se vrate i rade u Srbiji ili dobijena sredstva investiraju u start-up preduzeća kroz naučno-tehnološke parkove.

"To će im sigurno predstavljati dodatni podstrek da stečeno znanje primene u svojoj zemlji”, rekao je Đikanović. 

On je istakao da se prijava na Konkurs vrši elektronskim putem, korišćenjem usluge eTalenti na portalu eUprava.

"Neophodno je da kandidati poseduju aktivan nalog na eUpravi i da budu prijavljeni preko ConsentID mobilne aplikacije. Za instaliranje ove aplikacije potrebno je preuzeti parametre u najbližoj ekspozituri Pošte ili u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, ukoliko se kandidat nalazi u inostranstvu”, rekao je Đikanović. 

On je naglasio da se Fond za mlade talente nalazi u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

"Tokom 16 godina postojanja dodeljeno je više od 40.000 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola", zaključio je Đikanović. 

Uslovi koje kandidati treba da ispunjavaju da bi konkurisali je da su državljani Srbije ili da imaju status izbeglice, kao i da imaju prebivalište u RS, odnosno boravište. Pored toga, kandidati ne smeju biti stariji od 27 godina ukoliko su studenti studija drugog stepena, odnosno od 29 godina ako su studenti studija trećeg stepena do datuma raspisivanja Konkursa, ali i da je diploma osnovnih akademskih studija stečena na akreditovanoj visokoškolskoj ustanovi.

Takođe, neophodno je da su kandidati upisani na godinu studija drugog ili trećeg stepena na vodećim svetskim univerzitetima u školskoj 2024/2025. godini i da im je prosečna ocena najmanje 8,50 u toku osnovnih akademskih studija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija