Društvo

Četiri sindikata prosvete odbila da učestvuju u "belom štrajku"

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

19:15

Četiri sindikata prosvete odbila da učestvuju u "belom štrajku"
Protest prosvetnih radnika - Copyright Euronews/Dušan Hadži Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti odbila su da učestvuju u "belom štrajku" na koji se odlučio Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS), a predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić ocenila je da je takav vid štrajka, u kome se svim učenicima daju samo petice, sramota za struku.

NSPRS koji nije među reprezentativnim naveo je da je započeo "beli štrajk", jer do danas nisu usvojene zakonske izmene koje bi obezbedile veći stepen bezbednosti nastavnika i učenika.

Ilić je za Tanjug rekla da je sramota za struku da se sprovodi takav vid opstrukcije u radu sa decom i roditeljima i da svako ko je održao čas ne bi na taj način postupao.

"Mene samo interesuju primeri (ne)rada kolega koji ovih dana sprovode takav vid štrajka. To bi valjda izgledalo kao kada bi vam lekar rekao da je u belom štrajku pa svima piše iste dijagnoze i terapiju", navela je ona.

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović rekao je za Tanjug da ne postoje zvanične informacije o ovom štrajku niti postoji opcija da se svim učenicima daju samo petice.

Kokot: Nema nikakvog pomaka po pitanju bezbednosti u školama

Predsednik NSPRS Dušan Kokot rekao je za Tanjug da "belim štrajkom" hoće da ukažu da nije bilo nikakvog pomaka što se tiče bezbednosti nastavnika i učenika.

On je naveo da su njihovi zahtevi predati nadležnom ministarstvu i vladi još pre tri godine posle slučaja u Trsteniku kada je nastavnici izmaknuta stolica.

Iz tog sindikata navode da dobre ocene nisu uzrok, ali smatraju da su najčešći povod za napade na nastavnike i da će ako se zakon ne izmeni do kraja polugodišta to biti osnov da svima zaključuju petice.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević najavio je ranije da će do kraja godine biti izmenjen Krivični zakonik kako bi prosvetni radnici bili zaštićeniji i posebno tretirani, jer će posebno biti inkriminisano delo napada na njih.

"Do kraja godine će biti usvojene izmene Krivičnog zakonika u Skupštini Srbije", rekao je Vučević. Ovo su samo neke od brojnih novina koje predviđa Narct izmena KZ-a, a koje su i formalno na Javnoj raspravi koja će trajati do 1. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija