Društvo

"Pravo na bezbednost je jedno od osnovnih prava potrošača": Bezbednost proizvoda na tržištu kontroliše sistem NEPRO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2024

-

17:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Od početka godine oko 85 proizvoda na našem tržištu okarakterisano je kao nebezbedno. To pokazuju podaci na sajtu NEPRO, Sistemu za uzbunjivanje i razmenu informacija o takvim artiklima.

Neki od njih su završili u prodaji, odakle su naknadno povlačeni, kako uopšte dođu do kupaca i koja su naša prava kao kupaca, pitali smo Mirjanu Stančić iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, kao i profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu Borka Mihajlovića.

Automobil, lutka, rende, dečiji bodi, blender, svetleći baloni. Kada tržišni inspektor utvrdi da je proizvod nebezbedan i da na neki način ugrožava potrošača, on donosi mere zabrane prometa i isporučivanja, sve dok se ne utvrdi da li je zaista nebezbedan ili ne, pojašnjavaju u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine za Euronews Srbija.

"Ukoliko se utvrdi, sledi mera povlačenja proizvoda sa tržišta, zatim i mera opoziva proizvoda od krajnjih korisnika i na kraju, ukoliko je to potrebno, uništavanje", kaže Mirjana Stančić, koja je deo kontakt tačke za brzu rzamenu informacija o opasnim proizvodima.

Kao uzroci, najčešće se navode rizici od povreda i požara, posekotina i električnog udara, kao i hemijski rizik.

"Pravo na bezbednost je jedno od osnovnih prava potrošača", kaže profesor na pravnom fakultetu u Kragujevcu Borko Mihajlović, dodajući da se ono ostvaruje kroz zakone.

"Kada je reč o pravima koje potrošač može imati u situaciji kada se ustanovi da neki proizvod jeste opasan po život ili po zdravlje potrošača, tu se već primenjuju odredbe Zakona o zaštiti potrošača, odgovornosti proizvođača stvari sa nedostatkom i potrošač može da zahteva sudsku zaštitu i da zahteva naknadu materijalne i nematerijalne štete od proizvođača u situacijama kada se ispune zakonske pretpostavke za postojanje te odgovornosti".

Tržišna inspekcija sprovodi redovne i vanredne kontrole, kao i nasumične prilikom uvoza proizvoda na teritoriju Srbije.

"Ne uzimaju se svi proizvodi, nego se metodom slučajnog uzorka izabere jedan proizvod i vrši se njegovo ispitivanje. U tom slučaju svakako može se desiti da prođe neki proizvod koji odstupa od standarda u smislu bezbedne upotrebe za potrošača", kaže Stančić.

U Srbiji deluje i sistem brzog obaveštavanja i uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, koji omogućava članicama EU i pridruženim zemljama da dele informacije i preduzimaju mere u pogledu bezbednosti hrane.

Komentari (0)

Srbija