Društvo

Jurić: Broj 116000, za prijavu nestale dece, važan faktor potrage i podrške porodicama

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

21:11

Jurić: Broj 116000, za prijavu nestale dece, važan faktor potrage i podrške porodicama
Jurić: Broj 116000, za prijavu nestale dece, važan faktor potrage i podrške porodicama - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas da je telefonska linija 116000 koju vodi organizacija Astra značajna pomoć institucijama i podrška porodicama nestale dece. 

Jurić je za Tanjug rekao da je pre pozivanja organizacija koje se bave ovim problemom neophodno pozvati policiju i da je ona prva instanca kojoj se treba obratiti kada nestane dete.

"Ni mi kao organizacija ništa ne preduzimamo dok prvo nije prijavljen slučaj nadležnoj instituciji, u ovom slučaju Ministarstvu unutrašnjih poslova", zaključio je Jurić.

Prva nacionalna kampanja o evropskom broju za nestalu decu u Srbiji 116000 pod nazivom "Da budemo svi na broju" biće predstavljena sutra u Evropskoj kući u Beogradu.

Olivera Miloš Todorović iz organizacije Astra rekla je ranije danas za Tanjug da je taj broj dostupan građanima 24 časa sedam dana u nedelji. 

Kampanja se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom informisanja i telekomunikacija uz podršku Delegacije EU u Republici Srbiji.

Putem ovog broja može se prijaviti nestanak deteta ili sumnja na nestanak, a prijavu ne moraju podnositi samo roditelji, već bilo koja osoba.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija