Društvo

Predsednik opštine Svilajnac: Spremni smo da učestvujemo u obnovi kasarne

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2024

-

10:09

Predsednik opštine Svilajnac: Spremni smo da učestvujemo u obnovi kasarne
Tanjug/Strahinja Аćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Аćimović

veličina teksta

Aa Aa

Opština Svilajnac pokrenula je inicijativu kod Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije da kasarna "Lazar Stojanović" koja se nalazi u toj opštini, a koja skoro dve decenije nije aktivna, bude rekonstruisana i da ponovo počne da radi.

"Mi kao opština Svilajnac smo spremni da zajednički sa Vladom Republike Srbije i Vojskom Srbije učestvujemo u rekonstrukciji ovog objekta. Ne samo da imamo volju nego smo spremni i finansijski da učestvujemo u tome. Ono što je dodatna vrednost i što nam daje više šansi nego drugim opštinama, jer verujem da su i druge opštine koje su imale kasarne zainteresovane za vraćanje vojske, jeste da smo mi spremni da gradimo stanove, besplatno i da ih damo vojnim licima koja bi ovde došla da žive i da rade", izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Prema njegovim rečima, u kasarni je nekada služilo i do 600 vojnika, a samo prisustvo vojske na teritoriji ove opštine imalo bi veliki ekonomski, ali i demografski uticaj na život lokalne samouprave.

"Ovi objekti su u dobrom stanju, mogu da se rekonstruišu. Sa druge strane, Svilajnac se nalazi u centralnoj Srbiji, dostupan je i auto-putu i velikim gradovima. Ono što je bitno za opštinu Svilajnac jeste da smo mi godinama imali kasarnu i znamo šta to znači za lokalnu sredinu, pogotovo za malu sredinu kao što je Svilajnac. To je ekonomija, to su pune škole i vrtići, puno mladih ljudi koji ovde rade i to su vojnici koji ovde služe vojni rok, izlaze u grad, dolaze njihove porodice. Mi u Svilajncu dobro znamo kako je izgledala i ekonomija i demografija kada je radila kasarna", rekao je Milanović.

Kasarna "Lazar Stojanović" nosi ime po narodnom heroju Lazaru Stojanoviću rođenom u selu Kušiljevo pored Svilajnca, koji je poginuo 1942. godine u rodnom gradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija