Društvo

Prognoza za vikend: Stiže nam novi talas pljuskova, razvedravanje i toplije vreme od ponedeljka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2024

-

08:39

Prognoza za vikend: Stiže nam novi talas pljuskova, razvedravanje i toplije vreme od ponedeljka
Prognoza za vikend: Stiže nam novi talas pljuskova, razvedravanje i toplije vreme od ponedeljka - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Intenzivni ciklon koji je juče tokom dana zahvatio veći deo Balkanskog poluostrva u postepenom je slabljenju i premeštanju ka istoku. To nam već danas donosi slabljenje kiše, a od sutra i razvedravanje, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako objašnjava, hladan front danas stiže i do krajnjeg juga naše zemlje, što znači da živa u termometru u većini mesta neće prelaziti 20 stepeni. 

"Oblačni sistem koji je juče obilne padavine doneo Bosni i Hercegovini, ali Vojvodini danas se zadržava južno od Beograda. Kiša će u centralnim i južnim predelima povremeno padati tokom celog dana, dok na severu ostaje suvo, ali oblačno. Zajedno sa oblacima Srbiju je zahvatila i nešto svežija vazdušna masa, te će se temperatura danas kretati od 14 stepeni na severu do 22 u Prištini", kaže Gojković. 

Tokom celog dana vetar će biti slab do umeren, promenljivog pravca, osim u planinskim predelima gde će i dalje biti pojačan jugozapadni.

Gojković dodaje da će drugi dan vikenda obeležiti još jedan talas pljuskova južno od Beograda. 

"Na jugu i jugozapadu lokalno će pasti između 10 i 30 litara kiše po kvadratnom metru, a zbog obilnih padavina tokom naredne nedelje doći će do porasta vodostaja Save, bez prevazilaženja granice redovne odbrane od poplava. U nedelju uveče kiša prestaje u celoj zemlji, a od ponedeljka nam se vraća sunčano i toplo vreme. Temperatura će se još u nedelju kretati ispod 20. podeljka", kaže Gojković. 

Od ponedeljka ponovo počinje da duva južni vetar koji nam donosi topao vazduh sa Mediterana. Tako će početak sledeće nedelje obeležiti otopljenje, sa temperatura koja će već u utorak prelaziti 25 stepeni Celzijusa. 

Prognostički modeli za sredu najavljuju još jedno prolazno naoblačenje sa kišom, dok nam se već od četvrtka vraća suvo i uglavnom sunčano vreme. Temperatura tokom cele naredne nedelje ostaje iznad 20. podeljka. Pred nama je dakle jedna prijatno topla i sunčana nedelja.

Komentari (0)

Srbija