Društvo

Broj obolelih žena od karcinoma grlića materice se može smanjiti: Koliko mladih je vakcinisamo protiv HPV-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2024

-

09:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se od juna 2022. godine sprovi imunizacija protiv HPV virusa, glavnog uzročnika raka grlića materice, jedinog kojeg možemo prevenirati imunizacijom. Vakcina je besplatna za sve devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina.

Do danas, zaštićeno je nešto više od 6 odsto ciljane populacije. Udruženje za borbu protiv raka grlića materice "Progovori" zajedno sa Ministarstvom zdravlja pokreću nacionalnu kampanju "Hoću" koja ima za cilj veći obuhvat imunizacije školske dece protiv humanog hapiloma virusa (HPV) i smanjenje broja obolelih od raka grlića materice.

Gorica Ðokić iz Udruženja "Progovori" kaže da se u Srbiji od juna 2022. godine sprovodi imunizacija protiv HPV, glavnog uzročnika raka grlića materice.

"Vakcina je besplatna za sve devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina. Međutim, dosadašnji obuhvat je vrlo skroman, čak i zabrinjavajući, jer je zaštićeno svega 6 odsto ciljane populacije", navodi Đokić. 

Ona navodi da su poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije da je za protekle dve godine prvu dozu vakcine primilo ukupno 43.476 dece uzrasta od 9 do 19 godina, od toga 32.533 devojčica (75 odsto) i 10.943 dečaka (25 odsto). 

Opširnije pogledajte u videu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija