Društvo

Nastavnik fizike iz Zaječara dobitnik prve srpske nastavničke nagrade "Prosvetitelj"

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

21:00

Nastavnik fizike iz Zaječara dobitnik prve srpske nastavničke nagrade "Prosvetitelj"
Nastavnik fizike iz Zaječara dobitnik prve srpske nastavničke nagrade "Prosvetitelj" - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Prva srpska nastavnička nagrada "Prosvetitelj" uručena je večeras u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti nastavniku fizike u zaječarskoj gimnaziji Mladenu Šljivoviću, kao simbol zahvalnosti za izuzetan doprinos u obrazovanju, inovativne metode nastave i podsticanje ljubavi prema učenju među mladima.

Nagradu, koja ima za cilj da prepozna i nagradi izvanredne učitelje, nastavnike i vaspitače koji su svojim radom ostavili dubok uticaj na obrazovanje i razvoj budućih generacija u Srbiji, pokrenula je Fondacija "Alek Kavčić".

U trci za nagradu bilo je 1.000 nominacija, a učešće je svojim radovima potvrdilo 200 nastavnika, učitelja i vaspitača iz cele zemlje, od kojih se 15 plasiralo u polufinale, a četvoro u finale.

Potpredsednik SANU i akademik Miodrag Marković istakao je da je ta ustanova od samog osnivanja bila posvećena obrazovanju, a da je tako ostalo sve do danas.

"Nagrada ima za cilj jačanje društvene svesti o značaju i važnosti učiteljskog i nastavničkog posla. Nadam se da će ona poboljšati uslove za rad i povećati interesovanje za takvu vrstu profesije, koje se gotovo potpuno izgubilo", poručio je Marković.

Mladen Šljivović kaže da nagradu posvećuju svim finalistima i dodaje da iako mu je ponekad teško da se bavi ovim poslom, oni su ti koji mu daju vetar u leđa.

"Znam da nisam sam", rekao je on.

Tanjug/Marko Đoković

 

Nastavnik fizike dobio je plaketu i novčanu nagradu u iznosu od milion dinara, a preostalih troje finalista dobilo je po 100.000 dinara i to učiteljica Tamara Ostojić Gregus iz Novog Sada, nastavnik matematike Andreja Pavlović iz Smedereva i vaspitačica Vesna Stanimirović iz Sremske Mitrovice.

Dobitnici nagrada dužni su da svoj nagradni fond potroše tako da 60 odsto dobijenog iznosa, u roku od godinu dana, ulože u poboljšanje obrazovanja kroz finansiranje jednog od svojih projekata.

Tanjug/Marko Đoković

 

Nagrada publike dodeljena je nastavniku Mladenu Đuričiću, a gimnazija "Žarko Zrenjanin" u kojoj on radi dobila je titulu "Svetionik obrazovanja".

Nagradu "Počasni Prosvetitelj" dobio je profesor Vojislav Andrić za životno delo u oblasti obrazovanja mladih.

Kriterijumi nagrađivanja bili su uticaj nastavnika na kvalitet obrazovanja, inovacije u nastavi, rezultati učenika, kreativne nastavne aktivnosti koje razvijaju moralne vrednosti, uticaj na zajednicu, unapređenje nastavničke profesije, kao i različite nagrade i priznanja koja je nastavnik dobio na različitim nivoima.


 

Komentari (0)

Srbija