Društvo

Zaštitnik građana: Najbolje rešenje je kreiranje sopstvenog modela inkluzivnog obrazovanja

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

23:58

Zaštitnik građana: Najbolje rešenje je kreiranje sopstvenog modela inkluzivnog obrazovanja
Zaštitnik građana: Najbolje rešenje je kreiranje sopstvenog modela inkluzivnog obrazovanja - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je danas da bi najbolje rešenje za Srbiju bilo kreiranje sopstvenog modela inkluzivnog obrazovanja i dodao da su najveće prepreke i dalje dostupnost, kvalitet, finansiranje i funkcionisanje dodatnih usluga za decu sa smetnjama u razvoju.

U saopštenju zaštitnika građana navodi se da je nadležnim organima predloženo da  obezbede finansijske, ljudske i druge resurse, kako bi se omogućilo da svako dete kome je utvrđena potreba za dodatnom podrškom u obrazovanju takvu uslugu i dobije.

Ukazano je i na neophodnost obezbeđivanja obavezne i kontinuirane edukacije prosvetnih i radnika u sistemima socijalne i zdravstvene zaštite o značaju inkluzivnog obrazovanja, kao i obuke dece i učenika, počev od predškolskog obrazovanja.

Pašalić je istakao da je dokumentarni film "Put do razumevanja" ,koji je danas premijerno prikazan, nastao upravo sa ciljem da se široj javnosti direktno ukaže na takvu potrebu i podstakne dijalog svih zainteresovanih strana, kako bi se sistemskim merama otklonili svi oni izazovi koji i dalje stoje na putu inkluzivnom obrazovanju.

Danijela Radojević, načelnica Odeljenja za promociju i unapređenje prava deteta rekla je  da je ta institucija prošle godine sprovela istraživanje o inkluzivnom obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, kao i da je na tom osnovu, Zaštitnik građana formulisao 16 predloga i preporuka za unapređenje usluge dodatne podrške u obrazovanju dece.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija