Društvo

Predložena nova tri krivična dela: Za obučava maloletnika da koristi vatreno oružje preti kazna zatvora do tri godine

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

13:45

Predložena nova tri krivična dela: Za obučava maloletnika da koristi vatreno oružje preti kazna zatvora do tri godine
Predložena nova tri krivična dela: Za obučava maloletnika da koristi vatreno oružje preti kazna zatvora do tri godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji je objavljen na sajtu Ministarstva pravde, pored brojnih novina, predloženo je uvođenje tri nova krivična dela koja se odnose na oružje, dok su za postojeća predložene strože kazne.

Kao nova krivična dela predložena su Obučavanje maloletnog lica za upotrebu vatrenog oružja, Nesavesno držanje vatrenog oružja i Nedozvoljeno nošenje onesposobljenog vatrenog oružja i hladnog oružja na javnom mestu.

Predlog za krivično delo Obučavanje maloletnog lica za upotrebu vatrenog oružja predviđa da onom ko bude davao uputstva ili obučavao maloletno lice da koristi vatreno oružje preti kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

Ista kazna predviđena je i za odgovorno lice streljačke organizacije ili strelišta koje dozvoli pristup maloletnom licu.

Krvično delo Nesavesno držanje vatrenog oružja predviđa kaznu od šest meseci zatvora do pet godina zatvora za onoga ko nesavesno drži oružje, a ima dozvolu za držanje, pa usled takvog držanja drugo lice tim oružjem izvrši krivično delo.  

Sledeći stav predviđa da ukoliko korišćenjem tog oružja od strane drugog lica dođe do teške telesne povrede ili smrti, vlasnik oružja bude kažnjen zatvorom od dve do 12 godina.

Takođe, onaj ko bude protivno zakonu na javnom mestu nosio onesposobljeno vatreno oružje, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak, kao i hladno oružje, kao što su noževi, mačete, satare, može biti kažnjen novčananom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Za neovlašćeno nošenje vatrenog oružja predloženo je povećanje minimalne i maksimalne kazne sa dva do 12 godina na pet do 15 godina zatvora, kao i za nošenje vatrenog oružja za koje postoji dozvola za držanje nadležnog organa, sa šest meseci do pet godina zatvora na godinu do osam godina zatvora.  

Među predlozima za novo krivično delo je i Objavljivanje materijala koji sadrži savete u cilju izvršenja krivičnog dela, koje u osnovnom obliku predviđa kaznu zatvora od tri meseca do tri godine.  

Pored toga, kazniće se i osoba koja vrši posredovanje u pristupanju tog materijala, kao i osoba koja pristupi materijalu, za šta je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora od godinu dana.  

Materijal, kako se navodi u Nacrtu, smatra se svaki materijal koji zvučno ili vizuelno sadrži uputstva ili savete za upotrebu sredstava izvršenja krivičnog dela ili predmeta nastalih izvršenjem krivičnog dela.

Ovo su samo neke od brojnih novina koje predviđa Narct izmena KZ-a, a koje su od juče i formalno na Javnoj raspravi koja će trajati do 1. novembra. Nacrt izmena zakona Ministarstvo pravde je 12. septembra uputilo Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija