Društvo

Matić: Pretnje novinarima poput onih Tanjugu treba veoma, veoma ozbiljno shvatiti

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

13:18

Matić: Pretnje novinarima poput onih Tanjugu treba veoma, veoma ozbiljno shvatiti
Matić: Pretnje novinarima poput onih Tanjugu treba veoma, veoma ozbiljno shvatiti - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prvi čovek Komisije za istraživanje ubistva novinara koju je osnovala Vlada Srbije Veran Matić upozorio je danas da su pretenje novinarima apsolutno nedopustive, i ocenio da je zastrašivanje kakvo je upućeno svim novinarima agencije Tanjug treba ozbiljno shvatiti.

Novinska agencija Tanjug dobila je juče na redakcijski mejl preteće pismo, koje je poslala osoba potpisana kao "Trim Bardhi" i u kojem se navodi da će svaki novinar agencije "dobiti metak u potiljak" kada kroči na tlo Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

"Ovakve pretnje treba veoma, veoma ozbiljno shvatiti. Prvenstveno redakcije moraju veoma ozbiljno shvatiti svoje novinare, paziti ih i upozoravati. Važno je slati obučene novinare za bezbedno izveštavanje, a zatim istražni organi moraju da rade vrlo efikasno svoj posao i da nas izveštavaju o tome što su sve radili", rekao je Matić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, apsolutno je nedopustivo da bilo ko preti novinarima, naročito onima koji moraju da obavljaju svoj posao i naglasio da novinarstva nema bez odlaska na neki prostor izveštavanja.

"Ovo je zastrašivanje koje se veoma često pojavljuje i sve ga je više kada je reč o prekograničnom slanju poruka i naročito kada je reč o anonimnim osobama koje se skrivaju iza različitih pseudonima", rekao je Matić.

Naglašava da je u takvim situacijama veoma važna brza reakcija istraženih organa, identifikovanje adrese sa koje je poruka poslata kao i onoga ko je pretnju uputio.

"Dakle, u ovom slučaju, ako je teritorija druge zemlje (Albanija), to je međunarodna pravna pomoć koja se uključuje u tom slučaju i saradnja između dve zemlje mora da bude na zaista visokom nivou i da se isprati do kraja", rekao je on i naglasio da je važno da počinilac bude kažnjen, jer je kazna jedina prepreka da se ne šire pretnje smrću novinarima.

Na pitanje novinara da li je dovoljan poriv za nasilje i pretenje to što, kako je navedeno u pretećem mailu, Tanjug naglašava da je Kosovo po Ustavu Autnomna pokrajina Kosovo i Metohija.

"Nažalost, danas smo u takvom svetu u kojem je zaista moguće da svaka činjenica i ono što apsolutno nije pogrešno postaje motiv za pretnju", kazao je on i podsetio da je jedna od poslednjih pretnji koja je stigla novinarima Tanjuga nastala tako što je osoba uputila preteći mail na osnovu lažnih vesti iz jednih novina.

Osoba je kasnije uhapšena kada je dolazila u Srbiju ali "priča nije izgurana do kraja" i dozvoljeno joj je bekstvo, rekao je on i dodao da je tu postojala međunarodno pravna pomoć u istrazi između dve zemlje Francuske i Srbije.

Često se misli da su pretnje samo reči, međutim, u današnjem svetu jako puno novinara je ubijeno i više to nisu novinari u zemljama Istočne Evrope ili nekih nerazvijenih zemalja nego i na Malti i u Holandi i u Slovačkoj.

Na pitanje da li misli da atmosfera u kojoj je nasilje prihvatljivo može da ohrabri na neko dalje nasilje i ekstremnije ponašanje, kaže da imamo jako puno sličnih situacija u kojima se određen deo targetiranja novinara i medija pretvara i u nasilje.

Veoma često je mala linija između verbalnog i fizičkog nasilja i koje može da nanese zaista teške povrede, ali može i da ubije.

"Mi imamo tri novinara koji su ubijeni, nijedan od tih slučajeva još uvijek nije sudski, dobio je epilog u kažnjavanju, bilo je sudskih epiloga, ali nažalost bilo je i oslobađajućih presuda. Dakle, jako je važno sprečiti, zaustaviti kod nivoa verbalnog, a to se može jedino kažnjivošću", rekao je Matić.

Naglasio je da postoji jako veliki broj ljudi koji imaju određene mentalne i zdravstvene probleme koji mogu takve pretnje shvatiti kao poziv i realizovati ih.

Komentari (0)

Srbija