Društvo

Novaković za Euronews o incidentu u Juri: Posledica usvojenog koncepta tranzicije i neoliberalnog razvoja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/10/2024

-

20:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Incident u leskovačkoj fabrici Jura nije slučajan ili trenutan, već normalna posledica usvojenog koncepta tranzicije i neoliberalnog koncepta razvoja, a u njenoj osnovi je bila privatizacija kojoj je uništena društvena svojina, a formirana nova kapitalistička klasa, rekla je za Euronews Srbija Nada Novaković saradnica u Institutu društvenih nauka.

Prošlog petka se dogodio incident kada je, kako navode i samostalnog sindikata metalaca iz Jure, korejski menadžer bacao stolice na radnice, a dve od njih odvezene se u urgentni centar Leskovačke opšte bolnice. 

Direktor opšte bolnice Leskovac, Nebojša Dimitrijević, rekao je tada za Euronews Srbija da su radnice primljene sa akutnom reakcijom na stres. Oglasilo se odmah i rukovodstvo ove kompanije koje u saopštenju navelo da je menadžer odmah suspendovan sa posla, da će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak i da, ako se utvrdi da je prekršio radnu disciplinu, nije isključena mogućnost da dobije otkaz.

"Najveći je problem što su država i svi zakoni na strani kapitala, a protiv radnika, i to sistemski i trajno. To mogu na više načina da dokažem, ali dovoljno su i ove pojave koje su svakodnevne", ističe sagovornica.

Novaković naglašava da ne postoje inspekcije rada koje su nezavisne od Ministarstva rada, kao i da "investitori ne poštuju ni zakon o radu, ni zakon o štrajku ni zakon o bezbednosti na radu pa ni goli život radnika".

Ona, nažalost smatra da javno mnjenje nije dovoljno snažno da podrži ugrožene.

"Zato ja mislim može da ih podrži sindikat, ali ovakvi kakvi su sindikati, mogu samo da iznesu stvari, podrže peticiju, pruže pravnu pomoć. Međutim, nemaju materijalne sredstva, ni strategiju da zaštiti te radnike", zaključila je za Euronews Srbija Nada Novaković.

Za više detalja pogledajte video na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija