Društvo

Uvećan roditeljski dodatak od 1. novembra: Za svu decu rođenu od početka godine biće isplaćena razlika

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

05/10/2024

-

21:45

Uvećan roditeljski dodatak od 1. novembra: Za svu decu rođenu od početka godine biće isplaćena razlika
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od 1. novembra 2024. godine počinje isplata uvećanog roditeljskog dodatka. Pravo na uvećane novčane iznose imaju roditelji dece koja su rođena od 1. januara 2024. godine, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Uvećan roditeljski dodatak za prvo dete iznosi 500.000 dinara i isplaćuje se kao jednokratna novčana pomoć, za drugo dete je 600.000 dinara i isplaćuje se u 24 mesečne rate po 25.000 dinara.

Roditeljski dodatak za treće dete je 2.280.000 dinara, isplaćuje se u 120 mesečnih rata po 19.000 dinara. Dodatak za četvrto dete iznosi 3.180.000 dinara, takođe se isplaćuje u 120 rata po 26.500 dinara.

Roditeljima kojima su deca rođena 1. januara 2024. godine i kasnije i već su dobili roditeljski dodatak ili im je počela isplata mesečnih rata (ukoliko je reč o drugom, trećem ili četvrtom detetu) biće isplaćena razlika.

"Roditelji dece rođene 1. januara 2024. godine i kasnije, kojima su već izvršene isplate u važećim iznosima, biće isplaćena razlika do iznosa koji je utvrđen izmenama i dopunama Zakona. Ovim zakonom je predviđeno usklađivanje iznosa i  isplata razlike u roku od šest meseci od dana stupanja Zakona na snagu", kaže u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju za Euronews Srbija.

To znači da će roditeljima razlika biti isplaćena do kraja aprila naredne godine.

Paušal za bebi opremu

Povećan je i iznos paušala za nabavku opreme za decu i on od 1. novembra iznosi 7.500 dinara.

Inače, do sada su se roditeljski dodatak i paušal za nabavku opreme za dete usklađivali dva puta godišnje - 1. januara i 1. jula, na osnovu kretanja indeksa potrošačkih cena u Srbiji u prethodnih šest meseci.

Pixabay

 

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak podnosi majka, odnosno otac deteta odmah nakon rođenja, u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je dete rođeno ili direktno nadležnom organu, najkasnije do navršenih godinu dana života deteta. 

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak podnet u zdravstvenoj ustanovi ovlašćeni radnik zdravstvene ustanove šalje nadležnom organu elektronskim putem u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronski dokument i usluge od poverenja u elektronskom poslovanju.

Zakonom je predviđeno da ukoliko u toku isplate roditeljskog dodatka koja se obavlja u mesečnim ratama korisnik prava napusti dete ili umre prekida se dalja isplata roditeljskog dodatka do odluke ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom.

Ukoliko u toku isplate prava na roditeljski dodatak koja se obavlja u mesečnim ratama dete umre, prekida se dalja isplata prava. Izuzetak je za treće i četvrto dete koje je umrlo u toku isplate roditeljskog dodatka, isplaćuje se jednokratni iznos od 295.000 dinara.

Šta ukoliko se roditelji razvedu?

Ukoliko u toku isplate prava na roditeljski dodatak koja se vrši u mesečnim ratama dođe do razvoda braka ili prestanka vanbračne zajednice, prekida se dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom.

Unsplash

 

Poslednju deceniju osim roditeljskog dodatka država je kao meru podsticaja rađanja uvela i subvencije za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta u iznosu do 20.000 evra. Međutim, ni to nije bilo dovoljno da zaustavio demografski pad.

U Srbiji je u periodu januar-avgust bilo za 909 manje živorođenih beba, što je pad od 2,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija