Društvo

Stojčić: Nova autobuska stanica će olakšati život građanima

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

15:35

Stojčić: Nova autobuska stanica će olakšati život građanima
Stojčić: Nova autobuska stanica će olakšati život građanima - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Glavni urbanista grada Beograda Marko Stojčić izjavio je da nova autobuska stanica u Bloku 42 na Novom Beogradu predstavlja konačno rešenje za Beograd, i dodao da nova lokacija autobuske stanice neće ugrožavati običan život ljudi kao što je to bio slučaj sa starom stanicom.

On je za Tanjug rekao da stara lokacija autobuske stanice u funkcionalnom smislu nije bila održiva za saobraćaj koji se nalazi u tom delu Savskog venca, i dodao da je sama autobuska stanica bila prevaziđena u tehničkom smislu i u smislu udobnosti za građane.

"Sa drastičnim povećanjem broja automobila u Beogradu gde danas imamo gotovo 700.000 automobila, pa kad to spojite sa pojačanom aktivnošću dolazaka ili odlazaka iz Beograda zbog činjenice da je Beograd postao važno turističko mesto i poslovno odredište za region, jasno je da je autobuska stanica morala da bude na onom mestu gde je danas", ocenio je on.

Stojčić kaže da će izmeštanje autobuske stanice olakšati građanima i putnicima da dođu do nje, naročito zato što postoji železnička veza od Prokopa do neposredne blizine autobuske stanice.

Dodaje da će se do kraja 2026. godine izgraditi i veza od Novog Beograda preko Zemun polja, do aerodroma "Nikola Tesla" i kasnije do Nacionalnog stadiona, odnosno do EXPO sajta, što će putnicima sa beogradskog aerodroma omogućiti da za nekoliko minuta da dođu do nove autobuske stanice.

"Sve ono što građani imaju danas imaće i u budućnosti"

Kada je reč o javnom prevozu do nove autobuske stanice, Stojčić je istakao da je broj autobuskih linija koje okružuju Blok 42 znantno veći nego što je bio u Karađorđevoj ulici, što je smatra on, jedan od razloga zbog čega je nova lokacija autobuske stanice znatno bolje rešenje.

"Železnička stanica je već u funkciji, predstoji dodatna gradnja u skladu sa projektom koji je usvojen. Isto važi i za autobusku stanicu, ono što je sada izgrađeno tamo je dovoljno da stanica profunkcioniše. Ostaje velika stanična zgrada gde ćemo u prizemlju imati sve ono što imamo i sada. Sve ono što građani imaju danas imaće i u budućnosti, neće biti nekih velikih promena izgradnjom stanične zgrade", objasnio je on.

Na pitanje šta će se nalaziti na mestu gde se do juče nalazila stara autobuska stanica, Stojčić je rekao da postoji plan Beograda na vodi koji podrazumeva da na tom mestu bude završetak prostora oko Beograda na vodi, od stambenih objekata, javnih objekata do saobraćajnica i zelenih površina.

Zbog velikog broja građana i posetilaca Beograda gravitira tom delu grada, Stojčić smatra da će izmeštanje stanice i završetak saobraćaja i svega onoga što je javni sadržaj na prostoru gde je sada autobuska stanica, dodatno olakšati život svih Beograđana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija