Društvo

Prvog radnog dana sedmice sveže, od sutra toplije, ali ne zadugo: Stiže nova promena vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2024

-

07:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Front je juče prošao preko Srbije, međutim hladan vazduh nastavlja da se spušta sa severa, zato danas i sutra očekujte nešto svežije vreme sa temepraturom ispod 20 stepeni. Danas, dakle sveže, ali bez kiše, kaže meteorolog Euronews Srbije Milena Ćirković.

"Razvedrilo se u toku noću, tako da je pred nama sunčan i vedar ponedeljak. U narednim satima biće vetrovito. Duvaće pojačan severac, koji će povremeno imati i olujne udare", navela je ona.

Kako kaže, najjači udari vetra očekuju se u Negotinu. Vetar će oslabiti u toku večeri. 

Temperatura danas viša nego juče, ali znatno niža u odnosu na prethodnu nedelju. Maksimalna dnevna kretaće se od 16 do 19 stepeni Celzijusa", navela je ona.

Temperatura će od sutra biti u postepeno porastu, ali nas od četvrtka ponovo očekuje novo zahlađenje i novi talas jesenjih kiša. Do četvrtka suvo i sunčano.

Klimatske promene

Globaljno zagevanje moglo bi da promeni kvalitet i ukus piva. Naučnici ističu da napraviti dobro hladno pivo  na planeti koja se zagreva postaje sve teže.

Međutim, Nemačka je uključila obrazovanje za opstanak ječma i hmelja.

Hmelj i ječam — suočavaju se već nekoliko godina sa višim temperaturama i manje padavina tokom prolećnih i letnjih meseci kada je sezona rasta. Rešenje za borbu protiv klimatskih promena koje izazivaju pustoš u nemačkoj industriji piva moglo bi se naći u rasadniku biljaka - nazvanom "naš vrtić# - u Društvu za istraživanje hmelja severno od Minhena.

Sadnice ovde predstavljaju mešavinu novih sorti. Cilj je da biljke narastu do sedam metara i da budu dovoljno jake da izdrže mnoštvo bolesti i vremenske ekstreme. 

Suština je da  novim biljkama bude potrebno manje vode, ali i da imaju dublje korenje kako bi izdržale sušu. Stručnjaci kažu da obrazovanje i razmena informacija postaju sve važniji za održavanje tradicionalnog ukusa omiljenih nemačkih piva.

Istraživači su prognozirali smanjenje prinosa hmelja od četiri odsto do 18 odsto u regionima u Evropi do 2050. ako se farmeri ne prilagode novoj klimi.

Da bi pivo zadžalo svoj jedinstven ukus, istraživači ističu da je potrebno da tema klimatskih promena ima svoje mesto u školama i na fakultetima.

 

Komentari (0)

Srbija