Društvo

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u obnovljenoj crkvi Svetog Nikole u Kotoru

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2024

-

14:58

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u obnovljenoj crkvi Svetog Nikole u Kotoru
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu liturgiju u Crkvi Svetog Nikole u Kotoru i izvršio osvećenje obnovljenog hrama.

Patrijarh je u besedi tokom liturgije istakao da samo onda kada je carstvo nebesko u podnožju carstva zemaljskog, zemaljsko dobija svoju punoću i svoj smisao, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

"Dakle, u Carstvo Božje ulaze smireni, skromni, koji svoje talente i darove koriste da bi slavili Boga i da bi služili drugima, da bi gradili zajednicu sa drugima i sa bližnjima. Pritom, svaki čovek je bližnji i pozvani smo da ga vidimo kao bližnjeg, jer svako je sazdan po slici i prilici Božjoj", rekao je patrijarh Porfirije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije zahvalio je patrijarhu na ljubavi i očinskoj brizi za ceo srpski narod, a posebno zbog njegovog dolaska u Boku kotorsku.

"Danas ste izvršili osvećenje ovog obnovljenog hrama, prizvali Božji blagoslov, Božju milost i svetlost na ovaj sveti hram iznova. Mnogo je uloženo u obnovu ovoga svetoga hrama i onoga što se da očima videti i mnogo više onoga što se ne vidi", rekao je Joanikije. 

On je istakao da kada osvećujemo i obnavljamo hramove i mi sami se obnavljamo. Joanikije je zahvalio svima koji su pomogli obnovu hrama i posebno istakao Opštinu Kotor, kojoj je uručena zahvalnica Crkvene opštine za značajan doprinos u sanaciji Katedralnog hrama Svetog Nikole u Kotoru.

Patrijarh srpski Porfirije boravi od 27. septembra u kanonskoj poseti Eparhiji crnogorsko-primorskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija