Aktuelno

Patrijarh Porfirije prisustvovao svečanoj akademiji u crkvi Svetog Nikole u Kotoru

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2024

-

22:32

Patrijarh Porfirije prisustvovao svečanoj akademiji u crkvi Svetog Nikole u Kotoru
Patrijarh Porfirije prisustvovao svečanoj akademiji u crkvi Svetog Nikole u Kotoru - Copyright Tanjug/video/screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije prisustvovao je večeras svečanoj akademiji u crkvi Svetog Nikole u kotorskom Starom gradu povodom 185. godišnjice postojanja Srpskog pevačkog društva "Jedinstvo" iz Kotora.

"Vaše visokopreosveštenstvo, braćo arhijereji, svi po činu i po dostojanstvu, draga braćo i sestre, iznad svega najdraža deco Svetog Save, pojmo Svetom Savi, pojmo radosno svi svesrpskoj slavi  – ako sam dobro zapamtio reči pesme koju sam čuo – jesu stihovi koji govore svi i koji govore sve. Moje srce verujem, kao i srca svih vas, večeras je ispunjeno neizmernom, neizgovorivom i neizrecivom radošću i ljubavlju, jer u našem sabranju i susretu bez mnogo truda i napora dovoljno bi bilo samo da se radujemo jedni drugima da bi se oprisutnila i blagodat Božja i blagoslov Božji", rekao je Porfirije.

On je rekao da "uzrastanja nema bez iskušenja", saopštila je SPC.

"Na muci se poznaju junaci. Iskušenja su ispit za nas. Bilo ih je u poslednjim decenijama, a ima ih i sada. Ja sam potpuno siguran, večeras u ovom hramu slušajući stihove himne Svetom Savi i noseći u srcu iskustva susreta sa ljudima u Bjeloj – ušli smo u dom jednog od domaćina usput i idući ka hramu sretali smo ljude  – da su teškoće na koje nailazimo, po promislu Božjem, nama date da bi smo pronašli sebe, da bismo se probudili, a to znači da bismo izneli iz sebe sve one potencijale i kapacitete koje nam je Bog dao, a mnogo ih je. Kroz istoriju smo to pokazali", dodao je on.

Srpski patrijarh je, između ostalog, rekao i da je grad Kotor kraljev grad, grad Svetog Save, Nemanjićki grad, grad koji je opasan zidinama, ali zidinama "vere u Hrista".

"Kao što su dobro utvrdili svoju državu, tako su Nemanjići nepremostivim utvrdama opasali i ovaj svoj carski grad ne da bi tim zidinama hermetički zatvorili prostor, nego da bi te zidine postale mesto susreta, da bi bile most prožimanja, susretanja, stvaralaštva – i šta sve nema u Kotoru – Istoka i Zapada u svakom smislu te reči, i u materijalnom, i u kulturnom, i u kulturološkom, ali i u duhovnom", naveo je on.

Porfirije je prisutnima rekao da ih čeka u Beogradu, u hramu Svetog Save i u Srpskoj Patrijaršiji, da "otpevamo ovu istu himnu, da se i tamo molimo Bogu i da se radujemo". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija