Društvo

Gašić predvodio komemorativnu svečanost na ostrvu Vido

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

16:03

Gašić predvodio komemorativnu svečanost na ostrvu Vido
Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE/MARIJANA JANKOVIĆ - Copyright Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE/MARIJANA JANKOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Bratislav Gašić predvodio je danas Centralnu državnu komemorativnu svečanost povodom obeležavanja 108. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tom prilikom, ministar Gašić je, u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića, pukovnika Dejana Stanišića, ambasadora Srbije u Grčkoj Nikole Nedeljkovića i državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Antića, položio vence u Mauzoleju na ostrvu Vido, kraj Mornaričkog krsta i u "Plavu grobnicu".

U obraćanju prisutnima, Gašić je rekao da je ostrvo Vido "naše svetilište", a da je Grčka Srbima "otadžbina izvan otadžbine".

"Ovde su naši preci, pre 108 godina, pronašli utočište posle neopisive golgote povlačenja preko surovih albanskih planina. Ovde ih je, fizički slomljene, ali duhom nepobedive, tada dočekao bratski grčki narod", rekao je Gašić.

On je poručio da su danas, iz perspektive savremenog doba, patnje i herojstva slavne srpske vojske teško sagledive i da se čini da podvizi Prvog svetskog rata u našim umovima postaju daleki i nestvarni, poput mita. 

Komemorativne svečanosti održavaju se u znak sećanja na razdoblje velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika vojske koji su, iscrpljeni dugotrajnim marševima, spas potražili na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija