Društvo

Slučaj Danke Ilić: Tužilaštvo podiglo optužnicu – kakvi su joj temelji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2024

-

18:48

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Zaječaru je juče, dva dana pre isteka roka, podiglo optužnicu protiv D.D. i S.J. koji su osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić za kojom se traga od 26. marta i čije telo još uvek nije pronađeno. Viši sud ima tri dana da odluči o optužnom predlogu, a za to vreme u javnosti i dalje kruže brojne spekulacije i pitanja bez odgovora oko ovog slučaja.

U međuvremenu, Viši sud u Zaječaru produžio je za još 30 dana pritvor osumnjičenima za ubistvo Danke Ilić.

Inače, optžnicom je obuhvaćen i R.D., otac osumnjičenog D.D, koji se tereti da pomogao sinu da sakrije telo. Međutim, njegov branilac Milinko Jovanović je rekao za Tanjug da oni još uvek nisu primili optužnicu, dodajući da će sud najpre odlučiti o predlogu za produženje pritvora, pa će tek onda ispitivati njenu formalnu ispravnost. 

Jovanović je svakako najavio da će, ukoliko dođe, do potvrđivanja optužnice od strane Višeg suda on izjaviti odgovor, odnosno, žalbu na tu optužnicu. 

Na pitanje kada bi mogao ovaj postupak da počne Jovanović je ocenio da će do glavnog pretresa doći za dva meseca, odnosno u najkraćem roku za mesec dana. 

Branilac D.D., Vanja Živković, nije želela da komentariše optužnicu jer je, kako je navela, još nije dobila. 

Sagovornici Euronews Srbija navode da je dug put do presude, i da je sada najvažnije saznati, zbog pritiska javnost, na čemu tužilaštvo temelji optužnicu. Saglasni su i oko toga da su dokazi ključni za ovaj slučaj, kao i da će se tužioci naći pred nezahvalnim zadatkom a to je da dokaže krivicu bez onog ključnog dokaza, a to je telo devojčice.

Dug je put do presude

Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu kaže za Euronews Srbija kaže da podizanje optužnice znači da tužilaštvo ima dovoljno dokaza da može da se krene u sudski proces i da može da se očekuje da osumnjičeni u ovom trenutku mogu da budu optuženi i osuđeni za ono za šta se terete.

"Nekako svi smo bili u dilemi zbog onoga što se polemisalo u javnosti i zbog onoga što je dolazilo iz medija da možda nema dovoljno dokaza, posrednih, neposrednih, da bi se optužnica mogla da se podigne. Bio je i veliki pritisak javnosti pa sam bio potpuno siguran, bez obzira na dokaze koje trenutno tužilaštvo poseduje, da će optužnica biti podignuta. Sada je pitanje da li je održiva", rekao je Jurić.

Euronews Srbija

 

Advokat Stefan Ćorda objašnjava da posle podizanja optužnice odbrana ima rok od osam dana da odgovori na optužnicu, da ukaže na neke formalne nedostatke i nepravilnosti koje su se pojavile tokom istrage. 

"Ako bi taj prigovor bio odbijen, odbrana ima pravo žalbe i apelacionom sudu. Znači, ova trenutna optužnica je nastala na osnovu istrage, ona je sada stav tužilaštva da postoje opravdane sumnje da su te osobe počinile ta dela. Sad treba da prođe ta dva kruga testiranja pred sudom, da bi se mogli ići uopšte u suđenje", kaže on.

Ćorda kaže da se nada i da će suđenje, kada do njega dođe, biti javno pa će se saznati brže koji su to DNK tragovi prikupljeni, da li su prikupljeni ključni tragovi ili ne. 

"Na osnovu informacija kojima mi operišemo i nekih informacija iz medija, mi još uvek nismo dobili odgovor od ministra i od policije, da li su ti DNK tragovi koje imaju ključni i da li su tačni", kaže.

Euronews Srbija

Da su dokazi važni za dalji proces, mišljenja je i pukovnica MUP-a u penziji i narodna poslanica Narodnog pokreta Srbije Slavica Radovanović koja je ranije za Euronews Srbija rekla da oni činje optužnicu čvrstom.

"Izjavu moraju da prate i dokazi. Samo lice koje je osumnjičeno u toku predistražnog postupka, pa nekada i u toku istražnog postupka, može da menja svoje iskaze. Zato je veoma važno da se prikupe ostali i dobri materijalni dokazi koje mi u ovom slučaju imamo", rekla je ona. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

Kako je objasnio, nakon što optužnica bude potvrđena, postaje javni dokument pa će mnoge stvari koje su sada nepoznanica biti jasnije. 

Roditelji nikada ne prestaju da traže svoje dete

Na pitanje da li je u redu da se u medijima provlači termin da je devojčica ubijena, Ćorda kaže da je to stav institucija i da oni rade i saopštavaju na osnovu istražnih radnji i prikupljenih dokaza.

"Pravo tužilaštva je da nekome nešto stavi na teret. Da li će oni to da dokažu, to je sada takvo veliko pitanje. Pritisak javnosti je veliki. I tužilaštvo je reagovalo jer bi oni sada svi bili na slobodi. To je jedan zakonski mehanizam gde se tera tužilac da istragu ne vodi do veka već da poštuje rokove. Pitanje je šta će biti u odnosu na R.D. i šta će biti u osnovu na ostalu dvojicu. Mora da znamo i zbog čega je neko menjao iskaz. Mora da objasni. U sudu postoji davanje jednog i davanje dugog iskaza i da objasni zašto ga je promenio ako jeste", rekao je.

Jurć kaže da nezavisno od toga kako teče sudski postupak, roditelji imaju pravo da znaju gde se nalazi dete i ako je zaista ubijeno da ga dostojno sahrane.

Euronews Srbija

 

"U kontaktu sam sa velikim brojem porodica koje traže svoje nestale. Imao sam slučaj gde je jedna majka tražila svog sina 25 godina. Kod nas je na samrti ostavila svoj DNK da u slučaju da se njen sin pronađe, bude sahranjen pored nje. Ljudi koji traže svoju decu nikad se ne pomire sa činjenicom da time što nema tela je dete ubijeno. Da moje dete nije pronađeno, nikada ne bih verovao u to da je ubijeno. Čekao bih da dođe kući jednog dana, da se javi ili da nam neko javi", rekao je Jurić.

Dodaje da se uprkos svemu svi nadaju i svi postavljaju pitanje gde bi mogla da bude Danka Ilić.

"Bez tela je jako teško dokazati nešto i za tužilaštvo i sud, ali i za mene kao građanina da poverujem u sve to", rekao je.

Komentari (0)

Srbija