Društvo

Apel poslanicima u Skupštini Srbije: Dodatak za decu čije su majke ubijene u porodičnom nasilju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2024

-

13:53

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Autonomni ženski centar (AŽC) uputio je apel svim narodnim poslanicima i poslanicama da uvrste novi član u izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim bi bio regulisan dečji dodatak za decu čije su majke žrtve femicida.

Inače, izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, po ubrzanoj proceduri, našao se na dnevnom redu drugog vanrednog zasedanja Narodne Skupštine.

Autonomni ženski centar smatra da minimum koji država može da učini za decu ubijenih žena jeste da im omogući pravo na dečji i uvećani dečji dodatak koji neće zavisiti od materijalnih uslova srodnika koji o njima brinu.

Razlog za podnošenje ovog apela je činjenica da se srodnici koji preuzimaju brigu o maloletnoj deci čije su majke ubijene susreću sa velikim brojem izazova i problema, često bez bilo kakve psihološke, ali i materijalne podrške države.

profimedia

 

"Srodnicima se u tim situacijama ne odobrava srodničko hraniteljstvo, a ostvarivanje dečijeg dodatka po trenutno važećim odredbama ih dovodi u nepovoljnu situaciju zbog cenzusa prosečnog mesečnog prihoda po članu porodice koji je novembra 2023. godine iznosio 15.103,20 dinara, te su često odbijeni njihovi zahtevi za ostvarivanje prava na dečiji dodatak", kažu u AŽC.

Macanović: Mali korak...

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra kaže da je predlog upućen Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju tokom javne rasprave o predlogu izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom u avgustu, ali da taj predlog nije prihvaćen.

"Ovo je mali korak da probamo da poboljšamo položaj te dece, čije su majke žrtve femicida. Svako ko prima dečji dodatak zna koliko je to sitan novac. Srodnici koji prihvate dete dešava se da budu odbijeni, zato što prelaze cenzus, koji je oko 15.000 dinara po članu domaćinstva. Onda srodnici razmišljaju da li će uopšte da prihvate dete ili će biti smešteno u hraniteljsku porodicu", kaže Macanović za Euronews Srbija.

Dodaje da nije samo dečji dodatak problem, već i što srodnici koji su preuzeli brigu o deci nemaju nikakvu sistemsku podršku. Tako su deca čije su majke žrtve femicida, smatra ona,  diskriminisana na više načina. 

profimedia

 

Napominje da bi dodavanje još jednog člana u Zakon, kojim se reguliše dečji dodatak, bila velika stvar za decu koja su svedočila ili bili žrtve porodičnog nasilja, a za državu nije veliki izdatak. Takav zakon već postoji u pojedinim evropskim zemljama, poput Italije.

"To je mali broj deca i mali novčani iznos u odnosu na ove novčane iznose koji su predviđeni Zakonom o finanskoj podršci za novorođenu decu", navela je Macanović.

Dodaje da Autonomni ženski centar neće odustati od te inicijative, iako u Skupštini Srbije trenutno nemaju sagovornika za tu temu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija