Društvo

Slučaj šestogodišnjeg dečaka koji muči malu mačku: Stručnjaci upozoravaju da ova pojava treba da zabrine celo društvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2024

-

18:29

Slučaj šestogodišnjeg dečaka koji muči malu mačku: Stručnjaci upozoravaju da ova pojava treba da zabrine celo društvo
Slučaj šestogodišnjeg dečaka koji muči malu mačku: Stručnjaci upozoravaju da ova pojava treba da zabrine celo društvo - Copyright Instagram.com/pit.udruzenje

veličina teksta

Aa Aa

Snimak deteta koje je nanelo teške povrede mački izazvao je buru reakcija na društvenim mrežama. Mačka je u teškom stanju, a protiv roditelja deteta podneta je krivična prijava. 

"Danas se desilo još jedno strašno nasilje, i to od strane šestogodišnjeg deteta. Maca je sada u kritičnom stanju. Nakon posete veterinaru, utvrđeno je da ima brojne prelome, povredu karlice i teško diše. Nadamo se da će pregurati noć“, piše u objavi koja je podeljena na Instagram stranici pit.udruzenje.

U istoj objavi, osvanula je i prepiska roditelja dečaka i vlasnika mačke koja je teško povređena.

U pomenutoj prepisci, vlasnik mačke obaveštava majku dečaka šta se dogodilo, na šta mu ona odgovara da je njeno dete zapravo zadobilo traume.

"Nije u redu ovo što radi, ali ako vam je do mačeta, dobićete ne jedno, nego 10 ako treba", piše majka dečaka.

U međuvremenu, kako prenose mediji, policija je izašla na mesto događaja, a snimak je preuzet i tužilac je obavešten.

Vulić Bojović: Ceo slučaj znak za ozbiljnu zabrinutost

Za psihološkinju Radmilu Vulić Bojović, postoji vrlo ozbiljan razlog zašto neko, pogotovo dete, namerno nanosi povredu i bol životinjama. 

"Kod dece koja su starija od šest godina, apsolutno je znak za ozbiljnu zabrinutost i za pojačano bavljanje tim detetom šta je to što ga tera da radi takve stvari", ukazuje naša sagovornica. 

Ona naglašava da u današnjoj savremenoj kulturi postoje serije o ljudima koji su počinili strašne zločineili bili masovni ubice - da su prethodno imali ranu istoriju nekog nanošenja povreda i bola životinjama, odnosno nemoćnim bićima. 

"Ovo jeste stvar koja bi trebalo da zabrine porodicu, ali i celo društvo. Ako je dečak predškolski uzrast, to je nešto što je posao i za institucije. To je dete i porodica kojima je potrebna neka vrsta pojačanog vaspitnog rada", objašnjava psihološkinja.

Dodaje i da deca često ponavljaju nešto što su doživela u svom okruženju doživela i da, "bez namere da daje pogrešne prognoze", smatra da je primarni poriv deteta - ako je odgajano na dobar način - da pomazi životinju, a ne da joj naškodi. 

Ističe i da postoji trend, odnosno sklonost ka tome da kao društvo naškodimo nekome, te da je to znak formiranja psihopatologije. 

"Ne rodi se neko da bude psihopat ili da ima poremećaj ličnosti ili bilo šta. Postoji određena sklonost, a onda se u okviru porodičnog sistema, najpre, a onda i svih drugih sistema, to na neki način neguje ili vaspitava ili se time niko ne bavi. I ako se neko bavi, onda ta osoba može da postane normalna, funkcionalna i neopasna po druge članove društva", objašnjava psihološkinja.

Naglašava i da ukoliko roditelji nemaju kapaciteta da vaspitaju decu, postoje centri za socijalni rad, ali i savetovališta za brak i porodicu.

Celo gostovanje psihološkinje Radmile Vulić Bojović o ovom slučaju možete pogledati ispod. 

Euronews TV

Komentari (0)

Srbija