Društvo

Ministar zdravlja obišao više zdravstvenih ustanova: Akcija rešavanja listi čekanja za skener teče dobro

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2024

-

10:51

Ministar zdravlja obišao više zdravstvenih ustanova: Akcija rešavanja listi čekanja za skener teče dobro
Lista čekanja za CT pregled - Copyright Tanjug/Ministarstvo zdravlja/Aleksandar Angelovski

veličina teksta

Aa Aa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar jutros je obilazio beogradske zdravstvene ustanove u kojima se sprovodi akcija rešavanja lista čekanja za CT pregled i istovremeno ponovo pozvao građane da iskoriste i akciju besplatnih preventivnih pregleda koja se sutra održava u svim zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Lončar je na licu mesta u direktnoj komunikaciji sa građanima kojima su zakazani pregledi želeo da se uveri kako je sve organizovano i da li ima nekih problema, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

"Izuzetno sam zadovoljan kako sve funkcioniše. Neki sitniji problemi se rešavaju u hodu i za sada sve protiče u najboljem redu. Tu sam i da pružim podršku svim zdravstvenim radnicima, koji su prepoznali ovaj trenutak i rešenost države da neke stvari koje su godinama potiskivane i ostajale nerelugisane, najzad reši", rekao je Lončar.

Tanjug/Ministarstvo zdravlja/Aleksandar Angelovski

 

On se zahvalio zdravstvenim radnicima na trudu koji ulažu i što su toliko posvećeni kada je u pitanju zdravlje naših građana i naglasio da je primetno da je današnja akcija mnogo bolje funkcionisala u ustanovama gde su sa svojim zaposlenima bili direktori i glavni rukovodioci tih ustanova.

"Posebno bih istakao IKVB Dedinje gde su pored najavljenih CT pregleda, organizovali da se rade koronarografiju, elektrofiziološke procedure i pregledi na magnetnoj rezonanci i samo na taj način će danas da reše 60 pacijenata sa lista čekanja za ove oblasti", istakao je Lončar.

Tanjug/Ministarstvo zdravlja/Aleksandar Angelovski

 

On je istovremeno ponovo pozvao građane da iskoriste i akciju besplatnih preventivnih pregleda koja se sutra održava u svim zdravstvenim ustanovama širom Srbije i da se pregledaju kod gastroeneterologa i hematologa, urade tumor markere CEA, CA 19-9, i AFP, kao i sve ostale analize koje su najavljene.

Stojanović: Potpuno će biti rešiti liste čekanja za skener

Direktor KBC Zemun dr Dragoš Stojanović kaže da će liste čekanja na skener biti rešene u toj zdravstvenoj ustanovi tokom vikenta.

On je za Tanjug rekao da je, od kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić inicirao da se rade pregledi kako bi se skraćivale liste čekanja, a to su, pre svega skeneri i oftalmološke liste i ortopedske, započet program rešavanja tog problema.

Stojanović navodi da je KBC Zemun, u okviru rešavanja liste čekanja na CT, koja se ovog vikenda obavlja u zdravstvenim ustanovama, u petak pozvao sve pacijente da bi im bile urađene neophodne laboratorijske analize za današnje kontrastno snimanje na skeneru.

Tanjug/Ministarstvo zdravlja/Aleksandar Angelovski

 

“Danas od sedam časova smo krenuli sa pregledima na skeneru, jutros je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar u obilasku i razgovarao je sa pacijentima”, kaže Stojanović.

Pojašnjava da je danas hitna služba u KBC Zemun, te da će se zbog toga raditi samo na jednom skeneru, a drugi je ostavljen za hitne slučajeve.

"Sutra ćemo raditi i na drugom skeneru, time ćemo u KBC Zemun skinuti sve pacijente sa liste čekanja za taj pregled”", istakao je dr Stojanović.

Kada je reč o broju pacijenata, kaže da će ih danas po planu biti 30, a sutra oko 60, kao i da su svi sa liste pozvani.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija