Društvo

Mogu li se rešiti liste čekanja i hoće li rad vikendom skratiti put do skenera?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2024

-

12:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Trenutno ima oko 68.200 pacijenata na listi čekanja za operaciju, prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Zavisno od ustanove, čeka se u proseku od pet meseci do četiri godine, dok endoprotezu za kuk ili koleno najstariji građani mogu da čekaju i više od devet godina.

Stručnjaci objašnjavaju da su, između ostalog, liste pune i zbog pacijenata koji imaju združene bolesti, te njihovo zdravstveno stanje ne dozvoljava operaciju. Bez obzira na sve, da je cifra alarmantna i da spiskove treba kratiti, istakli su i predsednik države Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, te će ovog vikenda u cilju poboljšanja zdravlja građana biti organizovani preventivni pregledi i CT pregledi.

U više zdravstvenih ustanova u Srbiji tokom vikenda su organizovani pregledi na skeneru, kako bi se skratile liste čekanja za tu dijagnostičku proceduru. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u više zdravstvenih ustanova pozvano 2.300 pacijenata danas na pregled. 

"Apsolutni prioritet je to da se smanje i potpuno reše liste čekanja za mnoge dijagnostičke i terapeutske procedure. Tokom vikenda radiće se skenerske dijagnostičke procedure, a biće pregledano oko 2.300 pacijenata u velikom broju zdravstvenih centara", rekao je savetnik ministra zdravlja dr Nebojša Tasić.

Gde se najviše čeka

Put do novog kuka u Srbiji ponekad traje i čitavu deceniju. Da situacija za najstarije deluje bezizlazno, zna i predsednik države.

"Daću vam jednu informaciju. Znate li koliko se čeka za kuk i koleno? I do devet godina...Imamo slučajeve na VMA da se za kuk čeka 16,5 godina", rekao je nedavno predsednik Vučić.

Od te izjave predsednika države sve počelo, a nastavilo se sastankom ministra zdravlja sa rukovodiocima svih zdravstvenih ustanova, kako bi ovaj i naredni vikendi bili posvećeni skraćivanju listi čekanja, prvenstveno za skener.

profimedia

 

Najviše se čeka na operaciju kuka, kolena i katarakte. A koliko dugo-zavisi od ustanove do ustanove. Čini se da je situacija bolja kada je reč o listama za operaciju srca.

"Kada sam pre sedam godina postao direktor ove ustanove, lista čekanja je bila više od 4,5 godine. Danas mi nemamo liste čekanja na kardiohirurgiji. Mi danas operišemo više nego ijedna druga klinika u Evropi. Za ovu kalendarsku godinu, do 15 decembra, uradićemo više od 3.000 operacija na otvorenom srcu, što je više pojedinačno od svake klinike u Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji", rekao je za Euronews Srbija Milovan Bojić.

Rak-rana srpskog zdravstva

Doktor Dragan Milić, koji je prvi ukinuo liste čekanja na niškoj kardiohirurgiji radeći vikendom sa svojim timom, ističe da se liste mogu smanjiti ukidanjem dvojnog radnog odnosa za lekare. Smatra da je paralelni rad u državnoj i privatnoj ustanovi izvor korupcije.

"To jeste rak-rana srpskog zdravstva. Ne da je moglo, nego je moralo ranije. Ja ovu inicijativu podržavam, ali ona je odocnela. To čovek treba da bude realan. Ove liste čekanja traju jako jako dugo i pitanje je koliko pacijenata je umrlo ne dočekajući dijagnostičku proceduru ili terapijsku proceduru. Te slike su nedopustive i samo su odraz stanja u ovom društvu", rekao je Milić za Euronews Srbija.

Plan je da se liste čekanja sa oko 68.000 spuste na cifru od 5.000 do 10.000 pacijenata. Paralelno sa rešavanjem liste čekanja za operacije, rade se i preventivni pregledi, kako bi se bolest na vreme otkrila.

U svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji od 8.00 do 17.00 sati u nedelju 22. septembra biće organizovani preventivni pregledi, čak i za one koji nemaju zdravstveno osiguranje. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija