Društvo

Žigmanov: Poslednih godina Srbija značajno unapredila položaj Roma

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

11:28

Žigmanov: Poslednih godina Srbija značajno unapredila položaj Roma
Tanjug/MLJMPDD - Copyright Tanjug/MLJMPDD

veličina teksta

Aa Aa

Prema ocenama međunarodnih organizacija i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, poslednjih godina je učinjen značajan napredak na unapređenju položaja Roma i Romkinja u Srbiji i uprkos i dalje prisutnoj diskriminaciji, sve manja je socijalna distanca između većinskog i manjinskog romskog naroda, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

On je to juče izneo u govoru u Berlinu na Petom ministarskom sastanku zemalja Zapadnog Balkana o procesima integracije Roma i Romkinja u Srbiji, kao i o narednim koracima u tom pravcu.

Ministar je govorio u okviru Berlinskog procesa o primeni Deklaracije zapadnobalkanskih partnera o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU (Poznanjska deklaracija), navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Strateška dokumenta koje je usvojila Vlada Republike, a koja se odnose na inkluziju Roma i Romkinja, rekao je ministar Žigmanov, usklađena su sa ciljevima Deklaracije partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma i Romkinja u okviru procesa proširenja EU i sa Strateškim okvirom EU za Rome.

Što se obrazovanja tiče, Žigmanov je naveo da se, u nedavno završenom šestom ciklusu praćenja Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije, pozitivnim ocenjuje napredak u obezbeđivanju bolje prisutnosti Roma u predškolskim ustanovama i školama.

Zatim, uvođenje Jedinstvenog obrazovnog broja za svakog učenika, podršku upisa u srednje škole putem posebnih mera i stipendija, te napredak u rešavanju problema nedostatka ličnih identifikacionih dokumenata za Rome.

Ministar je istakao formiranje Nacionalne asocijacije pedagoških asistenata čime je unapređeno njihovo angažovanje za podršku romskim učenicima, a tokom školske 2022/23. i 2023/24. godine angažovano je 28 novih pedagoških asistenata za pružanje podrške deci i učenicima romske nacionalnosti kojima je potrebna dodatna podrška u obrazovanju.

On je dodao da ukupno u sistemu ima 272 pedagoška asistenta, 231 u osnovnim školama, devet u srednjim školama, 32 predškolskim ustanovama. U oblasti zapošljavanja, ministar je dodao da su sprovođenjem Akcionog plana uz Strategiju zapošljavanja, tokom 2023. godine dodeljene subvencije za samozapošljavanje, a time podržano 530 Roma (243 žene) u pokretanju sopstvenog posla.

Kako je istakao, dodatno je 73 Roma (40 žena) podržano u pokretanju sopstvenog biznisa dodelom subvencije za samozapošljavanje iz budžeta jedinice lokalne samouprave i AP Vojvodine.

Tanjug/MLJMPDD

 

Ministar je dodao da je broj korisnika mere podrške za pokretanje sopstvenog posla-subvencija za samozapošljavanje značajno je povećan sa 197 u 2019. godini na 530 korisnika (do sada) u 2024. godini.

Govoreći o stanovanju, ministar Žigmanov je naglasio da je Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2022-2030 naglašena važnost obezbeđivanja dostojanstvenog, priuštivog i desegregisanog stanovanja Roma, kroz legalizaciju objekata i unapređenje pristupa infrastrukturi na osnovu mapiranih potreba.

Žigmanov je naveo da je u okviru IPA programa Socijalno stanovanje i aktivna inkluzija, u prethodne tri godine 177 romskih porodica u 17 lokalnih samouprava je dobilo podršku u stanovanju kroz rekonstrukciju objekata, izgradnju stambenih jedinica ili kupovinu domaćinstava.

Kada je u pitanju pribavljanje i izdavanja ličnih dokumenata, primenom Pravilnika o obrascu prijave boravka na adresi ustanove ili centra za socijalni rad, Ministarstvo unutrašnjih poslova je tokom 2023. godine utvrdilo prebivalište za 413 lica, od kojih većina živi u neformalnim naseljima, nakon čega su pribavljena i lična dokumenta.

Što se antidiskriminacije tiče, rekao je ministar Žigmanov, poverenica za zaštitu ravnopravnosti je do sada dobila 428 pritužbi za diskriminaciju po osnovu nacionalne i etničke pripadnosti, među kojima je najveći broj pritužbi bio od strane romske nacionalne manjine (88 odsto) i iznosio je 377.

Sastanku u Berlinu prisustvovala je i ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija