Društvo

Milićević otvorio Srpske dane u Mađarskoj, prvi put u javnosti Predićeva ikona Svetog Đorđa

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2024

-

08:40

Milićević otvorio Srpske dane u Mađarskoj, prvi put u javnosti Predićeva ikona Svetog Đorđa
Milićević otvorio Srpske dane u Mađarskoj, prvi put u javnosti Predićeva ikona Svetog Đorđa - Copyright Kabinet ministra za dijasporu/Duško Vukajlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević otvorio je manifestaciju "Srpski dani" koja se tokom septembra kroz različite kulturne programe održava na više lokacija u Mađarskoj.

Sinoćno svečano otvaranje manifestacije održano je u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Sentanadreji, gde je prvi put u javnosti predstavljena ikona "Sveti Đorđe" koju je slavni srpski slikar Uroš Predić uradio i darivao porodici Vujić iz Budimpešte kao slavsku ikonu.

Izložena je i prateća foto-dokumentacija o vezama Predića i Sentandreje, saopštio je kabinet ministra. "Manifestacija 'Srpski dani' ima za cilj da pokaže raskoš i dubinu srpske kulture, duhovnosti i nauke, kao i naš istorijski doprinos životu u Mađarskoj. Srpska zajednica u Mađarskoj, sa svojom bogatom tradicijom, kulturom i duhovnošću, vekovima je davala nemerljiv doprinos u očuvanju i jačanju srpskog identiteta", istakao je Milićević.

Ministar je posebno zahvalio Eparhiji budimskoj na kontinuiranom radu u očuvanju srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa u Mađarskoj.

Milićević je zahvalio mitropolitu Lukijanu i Eparhiji budimskoj na organizaciji manifestacije, koju su podržale Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srpske a posebno je zahvalio i "našim prijateljima iz Vlade Republike Mađarske koji svesrdno podržavaju srpsku zajednicu u Mađarskoj".

Kabinet ministra za dijasporu/Duško Vukajlović

 

Ministar je u obraćanju naglasio i da su na istorijskom nivou odnosi Beograda i Budimpešte, istakavši da će se dodatno razvijati u narednom periodu.

"Taj put trasirali su predsednik (Srbije) Aleksandar Vučić i premijer (Mađarske) Viktor Orban. Potpisali smo sporazume dve Vlade od istorijskog značaja", ukazao je Milićević.

Mitropolit budimski Lukijan naglasio je u obraćanju prisutnima da je cilj manifestacije negovanje srpske kulture i tradicije, te zahvalio pokroviteljima ali i Mađarskoj u kojoj se uživaju verske i kulturne slobode, navodi se u saopštenju.

Otvaranju manifestacije prisustvovala je državni sekretar Vlade Mađarske Ester Vitaljoš, gradonačelnik Sentandreje Filip Žolta, ambasadorke Srbije i Bosne i Hercegovine u Budimpešti Aleksandra Đurović i Biljana Gutić Bjelica, kao i brojni predstavnici javnog i kulturnog života Mađarske, Srbije i Republike Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija