Društvo

Direktorka Batuta: Javno zdravlje bogatije za znanja iz statistike i analize podataka

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

12:16

Direktorka Batuta: Javno zdravlje bogatije za znanja iz statistike i analize podataka
Institut za javno zdravlje Srbije Batut - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti direktorke Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da je ta institucija, kao metodološka kuća, imala značajnu ulogu u unapređenju e-zdravlja u sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji, te da je javno zdravlje sada bogatije za znanja iz oblasti statistike i analize podataka.

Jovanović je, na završnoj konferenciji projekta E-zdravlje, istakla da su evidencija u samoj zdravstvenoj zaštiti prilikom pružanja zdravstvenih usluga i analiza podataka koji se prikupljaju u Batutu bili neki od ciljeva samog projekta.

"Cilj je bio i unapređenje kapaciteta naših kadrova koji su visokoobrazovani, koji su težili nekim novim znanjima", rekla je ona.

E-zdravlje je trogodišnji projekat koji sprovodi Vlada Srbije uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a s ciljem digitalizacije zdravstvenog sistema u našoj zemlji.

Zadatak projekta jeste obezbeđivanje i unapređenje kvalitativnih podataka, povećanje njihove javne dostupnost i unapređenje upravljanja tim podacima u cilju bolje zdravstvene zaštite.

Vršilac dužnosti direktorke Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dodaje da ovakvi procesi transformacije vrlo često traju i duže od tri godine.

"Proces zahteva kontinuitet. Institucije sistema uz pomoć Ministarstva zdravlja, Vlade Srbije su tu da sve ove rezultate nastave da primenjuje i u narednom periodu. Smatramo da je kontinuitet preduslov trajanja jedne bolje zdravstvene evidencije", kazala je Jovanović.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Ivana Stašević Karličić čestitala je prisutnima na uspešno sprovedenom projektu.

"Ministarstvo zdravlja radi na projektu digitalizacije. Nadamo se da ćemo ovu i narednu godinu završiti uspešno sa zaokruživanjem projekta e-bolovanje i e-karton, koji će značajno doprineti kvalitetu zdravstvene zaštite", istakla je Stašević Karličić.

Zdravstveni informacioni sistem u  Srbiji je kontinuirano unapređivan u prethodnim godinama, čemu su značajno doprineli donošenje Programa za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu za period 2022–2026. godine, kao i usvojeni prateći akcioni plan. 

Projekat E-zdravlje, koji se od 2021. realizuje uz podršku USAID, sproveo je program podrške u razvoju analitike i vizualizacije zdravstvenih podataka u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvom zdravlja, Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Zavodom za javno zdravlje Šabac i drugim partnerima.
 

Komentari (0)

Srbija