Društvo

Vežba srpskih i kineskih specijalaca: Prikazani robot pas, dron s puškom, helikopter za brzi desant na krov (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2024

-

11:36

Vežba srpskih i kineskih specijalaca: Prikazani robot pas, dron s puškom, helikopter za brzi desant na krov (FOTO)
Vežba srpskih i kineskih specijalaca: Prikazani robot pas, dron s puškom, helikopter za brzi desant na krov (FOTO) - Copyright Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je završnoj vežbi specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine, zajedno sa Tian Jonghaoom, zamenikom direktora Biroa za javnu bezbednost Ministarstva javne bezbednosti, i Lju Guodžouom, zamenikom guvernera provincije Guangdong idirektorom Policijske službe provincije.

U vežbi je učestvovalo 13 srpskih i 47 kineskih policajaca, a na vežbi su demonstrirane veštine snajperista, upotreba službenih pasa (pretraga vozila, predmeta u vozilu i lociranje kriminalaca, kao i napad na istog, prikaz postupanja jedinice za razbijanje demonstracija i postupanje prilikom narušavanja javnog redai mira).

Kako je saopštio MUP, nakon toga prikazana je vežba rešavanje talačke situacije u otetom autobusu i završni deo - upad u objekat i upotreba helikoptera za brzi desant na krov, upad uzgradu korišćenjem tehnike - robot pas i dron sa puškom.

Nakon vežbe, ministar Dačić je obišao i taktičko-tehnički zbor policijske opreme i imao priliku da se upozna sa najsavremenijim sredstvima koja kineska policija koristi u svom radu.

Takođe, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obišao je i policijske službenike koji, sa svojim kineskim kolegama, učestvuju u zajedničkim policijskim patrolama u Guangdžou.

U patrolama učestvuje šest srpskih policajaca, a patrole, koje će trajati mesec dana, biće održane i u drugim južnim provincijama Kine, kao što su Hajnan i Džeđijang.

Cilj zajedničkih patrola jeste da se pružanjem podrške policijskim službenicima Ministarstva javne bezbednosti, u komunikaciji sa srpskim državljanima u NR Kini, pruži pomoć srpskim turistima i stvori bezbedno turističko okruženje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija