Društvo

Meštani Slankamenačkih Vinograda jednom nedeljno čekaju u redu za pijaću vodu: Kada će njihov problem biti rešen?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2024

-

21:12

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Slankamenačkim Vinogradima, najmanjem selu Inđijske opštine, meštani vodu za piće dobijaju jednom nedeljno. Snabdevaju se tako što u kanistere i plastične balone toče pijaću vodu iz jedine česme u selu gde je ona dobrog kvaliteta. Na gradsku vodovodnu mrežu nisu priključeni, iako ona prolazi svega nekoliko stotina metara dalje.

Nedeljom u 11 časova meštani Slankamenačkih Vinograda uvek znaju gde će biti. Ispred zgrade škole, u redu za vodu. Selo sa oko 250 stanovnika nema vodovodnu mrežu. Skoro svaka kuća ima bunar, ali ta voda nije za piće, niti za kuvanje.

"Teško je predvideti koliko je zapravo vode potrebno na nedeljnom nivou. Teško je, ja bih sada trebalo da kuvam ručak, da se bavim nekim drugim stvarima, svojom decom, ali odvajam vreme, čekam ovde. Vrlo često se dešava da moram da kupujem dodatnu vodu, jer nekada ne mogu da stignem u ovo vreme na točenje vode", kaže Biljana Đermacki, meštanka Slankamenačkih Vinograda.

Ko ne stigne, uglavnom čeka sledeću nedelju, jer je trošni toalet iz kog se snabdevaju pijaćom vodom drugim danima pod ključem.

"To je bio nekad toalet koji je služio za KUD, za školu, za potrebe mesne kancelarije", kaže Borislav Čmelik, jedan od meštana.

Zašto se vrata zaključavaju?

Kada Borislav ne može, vrata otključava njegov komšija, a pitenje je zašto se ona uopšte zaključavaju? Borislav kaže da mora tako.

"Pošto se dešavalo svašta nešto i da budu vrata razvaljena i bravu su već menjali, znači ima neko ko ne želi da to bude tako, da bude svaki dan dostupna voda za piće, znači neko bi napravio štetu", kaže Čmelik.

Do 2017. ni ovu mogućnost nisu imali. Tada je, zahvaljujući donaciji iz slovačke ambasade, jer su meštani većinom Slovaci, izbušen bunar dubok 130 metara. Prethodno su im se nade da će dobiti vodovodnu mrežu podgrevale i hladile više puta.

"Godine 2008. na vratima je bila zalepljen plakat da se napravi popis zainteresovanih stanovnika za priključak vode, 94 ljudi su sami potpisali, 2010. godine ovaj trgovac Miro je rekao da pravimo spisak i isto tako napravimo spisak, i ništa", kaže jedan od meštana, Ljubinko Filipović.

Nisu pomogla ni pisma koje su upućivali opštini i pokrajinskoj vladi. Niti odgovaraju, niti ih ko obilazi. Sem biciklista koji putuju svetom, pa sa rute Eurovelo 6 svrate u kamp.

"Ovde je prošlo već, pa prošle godine oko 250 ljudi, a već sada sigurno oko 350. Mi sakupljamo vodu kišnicom, kada nema kiše onda zovemo nekog ko ima bunar i donosi nam cisternom vodu i to je baš skupo", kaže Aleksandra Cvetković. vlasnica Ciklo kampa.

Šta kažu u opštini?

Nedaleko od sela nalazi se vikend naselje koje je priključeno na gradsku vodovodnu mrežu. Odnosno, tu mrežu je do ovog mesta dovela i finansirala sama opština Inđija. Meštani Slankamenačkih Vinograda na to će, međutim, još morati da čekaju.

U opštini kažu da nakon Čortanovaca i Krčedina na red stižu i Slankamenački Vinogradi.

"Nemamo konkretan datum, imamo da krećemo sledeće godine u projektno-tehničku dokumentaciju za to naseljeno mesto, a ne mogu sad da vam kažem, tad i tad će biti to", za Euronews Srbija kaže Marko Gašić, predsednik opštine Inđija.

Do tada, snabdevanje pijaćom vodom, za čiju godišnju analizu sami skupljaju novac, ostaje nedeljom u 11 časova.

Komentari (0)

Srbija