Društvo

Dačić: Bezbednost dece i učenika prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2024

-

12:07

Dačić: Bezbednost dece i učenika prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova
Dačić: Bezbednost dece i učenika prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova - Copyright Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je bezbednost dece i učenika u školama prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). On je na Kriminalističko-policijskom univerzitetu (KPU) u Beogradu, gde je održana manifestacija namenjena deci u okviru projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo", rekao da zato kroz informativne i edukativne radionice treba podizati svest svih učesnika u saobraćaju, a posebno učenika o posledicama koje izaziva nasilje ma u kom obliku se ono ispoljavalo.

"U današnje vreme je od neizmerne važnosti da učenici znaju koliko velike mogu biti te posledice u stvarnom, ali isto tako i u virtuelnom okruženju, kao i da znaju koji su to načini podrške ukoliko bi eventualno došlo do nasilja", rekao je on.

Dačić je naglasio da je neophodno edukovati decu da znaju šta je to nasilje, da umeju da ga prepoznaju i da ne tolerišu loša ponašanja i diskriminacije, ali i da nauče da nenasilno reše konflikte u kojima se mogu naći.

"Od presudnog je značaja da deca razvijaju empatiju i da znaju kad treba pomoći svom drugu koji se može naći u nevolji i kako da ga zaštite. Bezbednost učenika je izuzetno širok pojam i on podrazumeva isticanje znanja učenika i podizanja njihove svesti o bezbednom učešću u saobraćaju i saobraćajnoj kulturi, ali isto tako i da uče kako se treba ponašati u vanrednim situacijama", kazao je ministar.

Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

Kako je dodao, o tim temama mora se govoriti često i glasno i upravo o tome se deca uče i kroz radionice projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo".

Dačić je naglasio da je i jako važno da učenici i sva deca imaju veliko poverenje u policajce i da znaju da su oni uvek tu za njih.

"Baš zato, ja stalno govorim majkama koje su temelj porodice da ne plaše decu policajcima. Znam da je to nekad korisno, ali policajci su dobri ljudi koji će uvek biti tu da pomognu deci, da pomognu roditeljima u bilo kojoj situaciji da se nalaze", rekao je on.

Ministar je poželeo đacima mirnu i uspešnu školsku godinu i podsetio da je svakog dana u Srbiji oko 2.400 policajaca posvećeno bezbednosti u školama.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović koja je prisustvovala današnjem događaju u KPU rekla je da je ovo prilika da se ukaže na značaj i važnost projekta koji je uspešno započeo sa MUP-om  prošle godine.

"Realizujući ovaj  projekat unapređivali smo sistem zaštite dece od nasilja kroz prezentaciju znanja u interaktivnim radionicama tokom kojih su učenici imali priliku da nauče, da prepoznaju oblike i vrste nasilja i diskriminacije, načine konstruktivnog i adekvatnog reagovanja u tim situacijama, kao i da unaprede svoja znanja za bezbedno ponašanje u saobraćaju", rekla je ona.

Ministarka je podsetila da je od septembra 2023. do juna 2024. godine samo na temu prevencije vršnjačkog nasilja u stvarnom i digitalnom okruženju održano 10.881 radionica i da je na taj način realizacijom programa obuhvaćeno 90 odsto od ukupnog broja učenika osnovnoškolskog uzrasta.

"Projekat Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo doživeo je potpunu realnost, zbog čega možemo biti ponosni na postignute rezultate i sa obavezom da ga nastavimo. Ovaj projekat predstavlja značajnu sistemsku aktivnost koju naši resori realizuju i samo sinergijom možemo zaista povećati bezbednost dece", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je najavila da će Ministarstvo prosvete nastaviti da unapređuje sistem zaštite dece od nasilja i da osnažuje zaposlene u sistemu obrazovanja za realizaciju preventivnih aktivnosti i jačanje vaspitne uloge škole.

Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu rekao je da to što je toliko partnera i učesnika okupljeno oko ovog projekta opravdava njegovo ime  - "Zajedno i bezbedno kroz detinstvo".

"Ono što je ključna poruka je da je policija deo nas, deo narodi i da je ona tu da nas štiti. Misija OEBS-a u Srbiji spremna je da sa našim partnerima i prijateljima nastavi da podržava ovakve projekte i u narednim godinama", rekao je on.

Rektor KPU Zoran Đurđević izjavio je da je projekat "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo", projekat od nacionalnog značaja.

Prema podacima iznetim na današnjoj manifestaciji u KPU, u prošloj školskoj godini, održano je ukupno 34.848 radionica na kojima je učestvovalo 446.300 učenika od prvog do osmog razreda.

Učenicima je podeljeno preko 800.000 informativno-edukativnog materijala, a  radionice su sprovela 1.652 policijska službenika, uz podršku 47 studenata KPU i oko 25.000 predstavnika škola.

KPU u Beogradu je danas po treći put bio domaćin manifestacije namenjene deci u okviru projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo".

Ova manifestacija je održana u organizaciji KPU i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije uz podršku Ministarstva prosvete Srbije, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Agencije za bezbednost saobraćaja, Mreže žena u policiji Srbije OEBS-a, kao i Udruženja Caritas Srbije, Međunarodnog spasilačkog odbora, hora "Čarolija" i Nacionalne platforme za prevenciju nasilja koje uključuje decu "Čuvam te".

Današnjoj manifestaciji prisustvovala su dece iz osnovnih škola "Prvi srpski ustanak" iz Orašca i "Stevan Dukić", "14. oktobar", "Živojin Mišić", "Borislav Pekić", "Rade Končar", "Lazar Savatić", "Sonja Marinković" i "Mihajlo Pupin" iz Beograda, a prisutnima se obratio i rektor Univerziteta KPU Zoran Đurđević.

Deca su imala prilike da vide kako se rukuje dronom i čemu on služi, da dobiju informacije o bezbednosti na internetu, da učestvuju u radionicama u vidu kviza na temu "Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i digitalnom okruženju" uz korišćenje mobilnih telefona i osvoje nagrade, da razgovaraju sa kriminalističkim inspektorima za maloletnike i školskim policajcima.

Takođe, učenici su mogli da isprobaju specijalne naočare za simulaciju alkoholisanosti i psihoaktivnih supstanci u organizmu.

Komentari (0)

Srbija