Društvo

Privremeno zatvoreno sedam državnih apoteka, Šapić: Prodaja Apoteke "Beograd" jedino rešenje

Komentari

Autor: S.Tuvić

05/09/2024

-

11:53

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je privremeno zatvoreno sedam državnih apoteka, koje posluju u okviru Apoteke Beograd. Odluka o privremenom zatvaranju doneta je u junu ove godine, a stupila je na snagu od 2. septembra.

"Na osnovu člana 25. Statuta Apoteke Beograd, a na predlog kolegijuma najvišeg rukovodstva Apoteke Beograd, održanog dana 4.7. 2024. godine u cilju racionalizacije troškova v. d. direktora Apoteke Beograd donosi odluku o privremenom zatvaranju (sedam) apoteka počev od 2.9. 2024. godine", navedeno je u Odluci, koja je istaknuta na vratima jedne zatvorene apoteke. 

Privremeno su zatvorene apoteke "29. novembar" u Bulevaru despota Stefana 91a, "Balkan" u Balkanskoj ulici 30, "8. mart" Gornjačka 20, Blok 28 Bulevar Milutina Milankovića 120 d.

Zatim, "Ralja" Bate Markovića bb, "Veliki Mokri Lug" Nikole Grulovića 14, "Blok 70" Jurija Gagarina 81.

Privatna arhiva

 

Zaposleni kažu da je prethodno u julu privremeno zatvoreno 12 apoteka. 

Prodaja jedino rešenje

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas da je prodaja jedino rešenje za Apoteke "Beograd" i da će to morati da se reši do kraja godine.

"Rešenje za Apoteku Beograd je samo da se proda. Mi dajemo 200-300 miliona dinara svakog meseca samo za plate zaposlenih. To urušavanje traje duže. Stvarno se ne razumem zašto oni nisu konkurentni sa privatnicima. Činjenica je da su svakog meseca u minusu i mi svaki put dajemo novac za njihove plate", rekao je gradonačelnik novinarima prilikom obilaska završnih radova na Centralnoj autobuskoj stanici u Bloku 42 na Novom Beogradu.

Dodaje da pitanje samo pod kojim uslovima da se proda, jer Apoteke "Beograd" nemaju svoju imovinu. Sa druge strane imaju svoje apoteke u rubnim opštinama, gde je upitna profitabilnost, ali meštanima mnogo znači.

Tanjug/Beoinfo

 

"Pitanje je da li će privatnik da ostavi apoteku iza Lazarevca jer se ne isplati, a ona je značila ljudima koji tamo žive", rekao je on.

Napominje da bi jedan od uslova prodaje mogao biti da se zadrže sve apoteke.

Problem sve vidljiviji

Zaposleni su u više navrata isticali da su problemi u mreži državnih Apoteka Beograd sve vidljiviji. Nedavno su za Euronews Srbija rekli da je snabdevenost lekovima sve lošija, da kasne plate. 

Posebno ih brine što od Grada Beograda, kao osnivača, nemaju nikakvu informaciju kakav je plan za Apoteku "Beograd".

Nekadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić svojevremeno je najavljivao privatizaciju Apoteke "Beograd", ali ta najava nije sprovedena. 

 

Komentari (0)

Srbija