Društvo

Novi Ikarusov električni model autobusa biće testiran naredna dva dana u Beogradu

Komentari

Autor: FoNet

03/09/2024

-

14:50

Novi Ikarusov električni model autobusa biće testiran naredna dva dana u Beogradu
Novi Ikarusov električni model autobusa biće testiran naredna dva dana u Beogradu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Autobus mađarske kompanije Ikarus, koji je predstavljen danas na Mašinskom fakultetu, biće testiran naredna dva dana u Beogradu.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije Dejan Popović izjavio je na forumu Elektrobus da je e-mobilnost obavezna za dalji razvoj Srbije, posebno za gradove kao što je Beograd, jer će smanjiti zagađenje, ali je konstatovao da predstoji razvoj infrastrukture što se tiče elektropunjača.

Popović je ocenio da je potrebno jačati gradski saobraćaj, kako bi se ljudi što manje vozili automobilima.

Generalni direktor kompanije Ikarus iz Mađarske Roland Feher izjavio je da je pripremanje strukture za električna vozila možda važnije od autobusa.

"Smeo bih da predložim i Srbiji da pređe na korišćenje elektrobuseva, ali je najvažnije da prilagodi infrastrukturu", rekao je Feher.

Predstavnici Ikarusa su naveli da "midi" autobus može voziti 250 kilometara sa klimom bez punjenja, a 300 kilometara bez upotrebe klime.

Izjavili su da se baterije rade u saradnji sa kineskom fabrikom akumulatora, da je garancija osam godina ili 3.000 ciklusa punjenja, dok bi trebalo da traju i do 12 godina.

Na pitanje o ceni, Feher je odgovorio da će to reći u četiri oka, ali da je cena "konkurenta" i prolazi na tenderima. Navedeno je da se Ikarusovi autobusi od 8,5 metara koriste u Briselu, što ih je ohrabrilo da rade vozila od 12 metara, a počeli su da razvijaju i model od 18 metara. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija