Društvo

"Kažnjavanje nije cilj, već popravljanje ponašanja učenika": Đukić Dejanović o sve češćim napadima na nastavnike

Komentari

Autor: Fonet

03/09/2024

-

10:30

"Kažnjavanje nije cilj, već popravljanje ponašanja učenika": Đukić Dejanović o sve češćim napadima na nastavnike
"Kažnjavanje nije cilj, već popravljanje ponašanja učenika": Đukić Dejanović o sve češćim napadima na nastavnike - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da su prosvetni sindikati s pravom tražili da se napad na zaposlene u školi tretira kao napad na službeno lice.

Đukić Dejanović je za televiziju Prva rekla da bi to značilo da ako neko napadne prosvetnog radnika ili mu preti, kazne će se pooštriti kroz izmene i dopune zakona.

Ona je ukazala da i dalje ima potpuno neželjenih i neprimerenih ponašanja učenika. Đukić Dejanović je rekla da učeniku može biti izrečena mera suspenzije, odnosno udaljavanja iz škole tokom disiplinskog postupka koji može da traje najduže 20 dana.

Ona je dodala da je u prošloj školskoj godini 13 učenika srednjih škola kažnjeno izbacivanjem iz srednjih škola.

"Kažnjavanje nije cilj, popravljanje ponašanja mladog čoveka je cilj svih ovih mera", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Upitana o temperaturama i pravilima oblačenja, Đukić Dejanović je ocenila da nad decom ne treba sprovoditi preterano stroge mere, ali da dete zna da u školu ne može dolaziti obučeno kao na plažu.

Ona je navela primer škole koja ima uniforme i dodala da ako je reč o tamnim bojama, na visokim temperaturama treba dozvoliti deci da dolaze u prijatnoj pamučnoj garderobi koja je pristojna.

Govoreći o platformi Zdravitas, rekla je da će se kroz tu platformu pratiti motorika i fizičko zdravlje dece od drugog razreda do kraja srednje škole.

Ministarka je najavila da će sledeće godine biti ukinuta papirna forma prijave za stipendije i kredite, već će se to raditi kroz platformu, koja postoji i ove godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija