Društvo

Kakvu vodu piju Kikinđani: Zašto je izveštaj Zavoda za javno zdravlje zbunio građane?

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

03/09/2024

-

17:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kada su u julu stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Kikinde saopštili da je voda iz rezervoara Fabrike vode ispravna za piće, to je za građane Kikinde, posle više decenija, bio prvi put da čuju takvu vest. Čekala se samo sanitarna i upotrebna dozvola za novu Fabriku vode, kako bi Kikinda mogla biti proglašena prvim gradom u Vojvodini koji je rešio problem žute vode.

Mesec i po dana kasnije, međutim, novi izveštaj Zavoda za javno zdravlje bacio je senku na takva očekivanja, jer je pokazao da voda nije u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti. 

Iz Zavoda za javno zdravlje Kikinde i JKP "Kikinda", koje će upravljati Fabrikom vode, poručuju da je voda zdravstveno ispravna, da nije u skladu sa Pravilnikom zbog boje, ali nije štetna po zdravlje ljudi. Priznali su da je izveštaj Zavoda uneo konfuziju među građane, podigao nivo nepoverenja u rad fabrike vode.

Objasnili su da su uzorci koji su uzeti tokom jula uglavnom bili uzorci sirove vode iz bunara, svega 15 uzoraka je bilo iz vodovodne mreže. Kako je pojasnila dr Sanja Brusin Beloš iz Zavoda za javno zdravlje Kikinda ta voda je bila bezbedna za upotrebu, ali je imala pojačanu boju i zato nije u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti.

Sve to je izazvalo nepoverenje među građanima i čuli su se različiti komentari. Pokrajinska poslanica Tanju Racu iz redova opozicione Stranke Slobode i pravde (SSP) izdala je saopštenje u kome traži odgovornost od nadležnih jer su, kako kaže, u proteklih mesec dana dezinformisali građane i ugrozili zdravlje Kikinđana tvrdnjama da je voda ispravna, a izveštaj je pokazao drugačije.

Euronews

 

V.D direktor JKP "Kikinda" Čedo Gvero smatra da je to politikanstvo. On je na današnjoj konferenciji za medije rekao je da je u početku trebalo da dogovore neku vrstru konsenzusa među političkim strankama da se tema fabrike vode ne upotrebljava u dnevno-političke svrhe.

Tvrdi da  postrojenje radi posao kako treba, da je projekat dobar, da daje vodu ispravnu za piće, a da problem dolazi iz nestabilnog sistema električne energije. 

Kako radi fabrika vode

Ekipa Euronews Srbija je pre nekoliko dana posetila fabriku vode u Kikindi. To je bilo pre nego što je stigao izveštaj Zavoda za javno zdravlje Kikinda da voda nije u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti. 

Problem vodosnadbevanja u Kikindi je višedecenijski. Građani Kikinde su više od tri decenije pili vodu sa mirisom, ukusom i bojom. Obogaćenu organskim materijama, te borom, arsenom i natrijumom, štetnim po zdravlje ljudi.

"No ono što je bitno - prvo, da je voda izgubila boju, da nije mutna kao što je nekad bila. Drugo, da ne ostavlja tragove po sanitarijama koji ničim ne mogu da se skinu, a bilo je tragova i ljubičastih i crvenih kao cvekla, a naročito žutih", rekla je za Euronews Srbija Kikinđanka Gordana.

Euronews

 

Iako su u julu nadležni saopštili da je pijaća voda ispravna, Gordana je i dalje kupuje. I na javnim česmama još ima ljudi, jer se, kako pričaju mimo kamere, u vodi kod kuće oseti hlor.

"Naravno, stručnjaci daju izjave, ali mi smo možda malo, zbog loših iskustava, nepoverljivi", dodaje ona.

Da za tim nema potrebe, kaže rukovodilac Fabrike vode, ispijajući čašu tečnosti prečišćene u postrojenju. Provodi ekipu Euronews Srbija kroz četiri faze predtretmana i objašnjava da se voda nakon toga filtrira, pa na kraju, kako bi bili sigurni da su otklonili sve štetne elemente, prolazi i reverznu osmozu.

Nakon prečišćavanja vode ostaje mulj, organske materije izdvojene iz vode koju su građani svakodnevno koristili. Kada fabrika radi punim kapacitetom 24 sata, nastane pola tone mulja.

"Mi smo 10. juna dobili rezultate da je voda apsolutno u skladu sa Pravilnikom higijenskim vode za piće. Pokrenuli smo postupak ishodovanja sanitarne saglasnosti i u principu, to je nešto što očekujemo u narednih petnaestak dana najdalje da bude završeno", rekao je Miroslav Kresoja, rukovodilac Fabrike vode Kikinda

Rukovodilac fabrike objašnjava da je njen maksimalni kapacitet 150 litara u sekundi, što je za potrebe grada Kikinde više nego dovoljno. Ona, međutim, neće prečišćavati vodu za devet kikindskih sela. Za njih će, objašnjava gradonačelnik, rešenje biti mini postrojenja za koja su od Pokrajine dobili novac. Za početak za četiri naselja. Dodaje i da je u gradu do sada zamenjeno četiri petine stare vodovodne mreže.

"I konačno, uz ovaj probni rad koji je u toku, mi imamo kvalitetnu pijaću vodu i ozbiljno rešen problem vodosnabdevanja", naveo je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Novi podaci Zavoda

Međutim, samo par dana nakon snimanja ove priče, Zavod za javno zdravlje Kikinde objavljuje nove podatke. Od 42 uzorka vode, koje su tokom jula uzeli u gradu, preko 19 odsto bilo je mikrobiološki neispravno, a blizu 93 odsto i hemijski neispravno.

Euronews

 

Na konferenciji za novinare, predstavnica Zavoda pojašnjava da je uzorkovana uglavnom sirova voda iz bunara, a u svega 15 uzoraka iz vodovodne mreže. 

"Mogu da izjavim da su svih 15 uzoraka zdravstveno bezbedni. Kad kažemo da su zdravstveno bezbedni, to znači da voda može da se koristi za piće, za kuvanje, za sve druge higijenske i sanitarne potrebe. Razlog hemijske neispravnosti je bila povećana boja i to u neznatnoj meri. Dakle, ona je tri puta manja nego u sirovoj vodi i boja kao parametar ne predstavlja opasnost po zdravlje", rekla je Sanja Brusin Beloš, Zavod za javno zdravlje Kikinde 

Za lošije rezultate vode, uzrok je bila loša struja, kaže prvi čovek Javnog preduzeća Kikinda.

"Da imamo problema u postrojenju, imamo. Prosto, dobili smo jednu veoma kompleksnu tehnologiju, gde bih u ovom delu mogao da kažem da na primer sa iskakanjem EPS-a, mi imamo zastoj u proizvodnji. U tom momentu treba sistem da se ponovo uspostavi, nekad treba i dva, tri ili četiri sata", naveo je Čedo Gvero, v.d. direktora JKP "Kikinda".

To su tekući problemi koje, kaže, rešavaju i dodaje da kikindska Fabrika vode uspešno obavlja zadatak, jer su analize za prve dve nedelje avgusta mnogo bolje. 

Komentari (0)

Srbija