Društvo

Kako rešiti problem buke stanara naselja u centru grada: Propisane kazne su od 500.000 do milion dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2024

-

07:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Probleme sa glasnom muzikom nekii stanari naselja u centru Beograda ne uspevaju da reše dugi niz godina, a kako kažu nadležni, ne obavljaju svoj posao kako treba. 

Naime, stanari Cetinske ulice već deset godina pokušavaju da reše problem buke koja se širi iz obližnjih kafića. Predsednica Udruženja "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu" Biljana Metlaš kaže za Euronews Srbija da uprkos prijavama, merenjima pa čak i dobijenoj presudi protiv grada Beograda, problem nije nestao. 

"Apsolutno ne smatram da grad Beograd radi išta po pitanju rešavanja buke, zato što ovaj problem nije nastao sa Cetinskom ulicom. To je problem koji smo mi nasledili. Nakon našeg problema javilo nam se još dosta ljudi iz drugih gradova, iz ostalih delova Beograda, i vidimo i po njima da sve te prijave završavaju u fiokama", kaže. 

Međutim, prekršeni sud za Euronews Srbija odgovara da prijave ne završavaju u fiokama, već da ih je sve manje. Kako su naveli, u prošloj godini rešeno je 12 slučajeva, doneto sedam presuda, a najčešći uočeni prekršaji su zbog postupanja protiv zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, kojim je propisana novčana kazna od 500 hiljada do milion dinara.

Načelnik Komunalne milicije Darko Dujović ističe da od početka primene zakona i nabavkom aparata za merenje buke, oni imaju čvrsti i opipljiv dokaz na sudu, koji se do tog momenta svodio samo na opažanje radnika Komunalne milicije, koja je često dovođena u pitanje. 

"Ukoliko zateknemo neku buku i procenimo da može da se izvrši merenje fonometrom u skladu sa Zakonom zaštite od buke u životnoj sredini, pristupamo merenju. To izgleda tako što dva Komunalna milicijonara najčešće na licu mesta - jedan snima fonometrom, znači buku koja se emituje iz ugostiteljskog objekta, a drugi snima zapravo sa strane postupanje, kako bi obezbedili dokaz na sudu da se nalazimo na mestu koje je najizloženije u buci, kako na zakon na to i upućuje", kaže. 

Stručnjaci kažu da bi pre otvaranja bilo kog ugostiteljskog objekta i zanatskih radnje, vlasnici trebalo da naprave izveštaj o merenju buke. Međutim, Aleksandar Milenković rukovodilac laboratorije za akustiku i vibracije na Institutu IMS kaže da takva praksa ne postoji.

"Nažalost to u Beogradu niko ne radi, to se radi isključivo samo po žalbama građana. Izađe ekološki inspektor, kad se oni žale, oni traže na uvid taj izveštaj, naravno nikoga nema, i tek se onda ulazi u proceduru merenja buke", kaže.

Komentari (0)

Srbija