Društvo

Jedan uređaj je posebno opasan ako se zaboravi u utičnici: Apel profesora Aranđelovića kako sprečiti požare

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2024

-

21:30

Jedan uređaj je posebno opasan ako se zaboravi u utičnici: Apel profesora Aranđelovića kako sprečiti požare
Produžni kabl - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Profesor sa Katedre za PP zaštitu Mašinskog fakulteta Ivan Aranđelović izjavio je danas da bi građani trebalo da provere električne uređaje u stanu pre nego što iz njega izađu na duže vreme.

"Ako izlazite iz stana na duže, a ostaje uključen punjač od mobilnog telefona - proverite da li se on greje. Proverite uvek i da li ste isključili šporet, peglu, jer pegla i tepih su klasičan uzrok požara", kazao je Aranđelović za Tanjug.

Kako je rekao, svaki uređaj može da bude uzrok izbijanja požara, ali su punjači i električni uređaji koji koriste litijum-jonske tehnologije posebno opasni.

Aranđelović je istakao da je neophodno da građani održavaju električne instalacije u svojim domovima, dodajući da treba i da obraćaju pažnju da kupuju ispravne uređaje i da vode računa kako ih koriste.

On građanima savetuje i da kupuju uređaje koji imaju garantne listove i koji su prošli redovnu i regularnu uvoznu proceduru.

"Mi sad dosta kupujemo preko interneta, te nabavljamo uređaje koje nisu prošli neke testove kvaliteta, koji su u ovakvim slučajevima nepouzdani", rekao je Aranđelović.

Aranđelović je objasnio da kabl mora da bude "kompaktna celina", odnosno da ne sme da ima oštećenja na izolaciji.

Napomenuo je da građani često koriste izolir traku kako bi zaštitili oštećeni kabl i što duže ga koristili, ali je istakao da je to samo privremeno rešenje i da je izuzetno kratkog roka, odnosno da svaki oštećeni kabl treba što pre zameniti.

Kako je naveo, moderni osigurači u rizičnim situacijama ispadaju i prekidaju strujno kolo, kako bi sprečili eventualne incidente.

Iako građani često osiguračima postavljaju mehaničku blokadu, kako ne bi svaki čas vraćali osigurač koji ispada, Aranđelović savetuje da se to ne radi jer građani time sami sebe ugrožavaju.

Šest osoba, od kojih su četvoro deca, stradalo je noćas u požaru u novosadskom naselju Salajka, a sumnja se da je tragediju izazvao punjač električnog skutera.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija