Aktuelno

Euronews Srbija na mestu požara u Novom Sadu: "Nezapamćena tragedija", gradonačelnik najavio proglašenje Dana žalosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2024

-

10:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Đurić je rekao, povodom požara u kojem je stradalo šest osoba među kojima je četvoro dece, da je Novi Sad jutros zadesila još jedna velika tragedija. 

"Još jedna velika, nezapamćena tragedija što se tiče požara, nakon Laundža i Kontrasta. Vatrogasci su od 02.43 minuta od jutros bili na terenu. Gasili su požar. Međutim, samo su mogli da zajedno sa tužiocem i policijom iznesu tela nastradalih", rekao je Đurić.  

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Istakao je da se tela stradalih nalaze na obdukciji u sudskoj medicini, i da se čekaju rezulati. Rekao je i da MUP radi na utvrđivanju svih relevantnih činjenica i dokaza, da bi se znalo šta se jutros dogodilo u kući gde je nestalo šestoro mladih ljudi.  

Rekao je da će biti doneta odluka od određivanju dana žalosti, jer je reč o još jednoj velikoj tragediji koja je pogodila Novi Sad. 

"Mogu samo da izjavim najiskrenije i najdublje saučešće svima onima koje je ovaj događaj stvarno pogodio", rekao je Đurić koji je potom i obišao msto požara.  

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Ranije danas je MUP saopštio: "U požaru, koji je jutros, oko 3 sata, izbio na kući, u ulici Đorđa Dere, smrtno je stradalo šest osoba, među kojima i četvoro dece, uzrasta od dve do sedam godina. Pretpostavlja se da je reč o članovima porodice koja je živela na toj adresi, D. A. (29), M. S.(23), E. A. (7), S. S. (5), D. A. (4) i L. A. (2)". 

Pripadnici Uprave za vanredne situacije, devet vatrogasaca sa dva vozila, ugasili su požar, a policija i javni tužilac obavili su uviđaj lica mesta. Sumnja se da je požar izazvao skuter koji je bio priključen na elektromrežu, javlja reporeteka Euronews Srbija. 

"Vatrogasci za pet minuta bili na mesti događaja"

Načelnik Uprave za vanredne situaicje u Novom Sadu Stojan Milovac je objasnio da je Vatrogasna brigada Novi Sad u 02.43 dobila dojavu da gori kuća u naselju Salajka i da su, samo posle pet minuta vatrogasci spasioci bili na mestu događaja sa dva vozila i devet vatrogasaca. 

Euronews/Nataša Krstin

 

Naveo je da je požar brzo lokalizovan za samo četiri minuta, ali da nije bilo sapasa licima koja su već bila u objektu. Rekao je i da smatra da su vatrogasci postupali ispravno i veoma brzo, ali je dodao da su ljudima koji su u nevolji minuti kao sati. 

Euronews/Nataša Krstin

 

Milovac je objasnio da intervencija nije bila tog obima da može da se kaže da je zahtevala mnogo vozila i vatrogasaca, ali je istakao specifične okolnosti. Kako je dodao, reč je o objektu koji nije bio priključen na električnu energiju, nego su u pitanju bili produžni kablovi. Osim toga, objekat se naslanja na ogradu Almaškog groblja, a samim tim je porodica bila onemogućena da se evakuiše. 

Članica gradskog veća za socijalnu i dečiju zaštitu je navela da porodica nije bila u sistemu primalaca socijalne pomoći i da su imali prebivališe u Žablju i Čurugu.  

Komentari (0)

Srbija