Društvo

Temperature i danas daleko iznad proseka: Evo kada stiže osveženje i prijatnije vreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2024

-

10:09

Temperature i danas daleko iznad proseka: Evo kada stiže osveženje i prijatnije vreme
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ekstremno topla vazdušna masa koja nam stiže sa severa Afrike prethodne nedelje donela nam je još jedan toplotni talas sa temperaturom preko 40 stepeni. Jedan od najtoplijih gradova, prethodnih dana, bila je Ćuprija gde je 13. avgusta izmereno čak 42 stepena, dok je u Nišu nekoliki dana za redom bilo malo iznad 40 stepeni.

Ovako intenzivan toplotni talas predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, ali i životinja, zbog čega je na snazi crveni meteoalarm. Najviši stepen upozorenja biće na snazi još danas, dok nam od nedelje stiže osveženje.

"Prvi dan vikenda obeležiće smena sunca i oblaka, ali i lokalne padavine. Pljuskovi se danas prognoziraju u brdsko-planinskim predelima, gde će sredinom dana, zbog intenzivnog zagrevanja tla doći do burnih atmosferskih procesa. U planinskim predelima, usled podizanja toplog vazduha u više delove atmosfere očekuje se razvoj grmljavinskih nepogoda koje će ponegde uzrokovati pojačan vetar, a moguć je i slab grad", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

profimedia

 

Ona je navela da temperatura i danas ostaje daleko iznad proseka, u većini mesta oko 38 stepeni. Najtoplije će danas biti u Kruševcu i Kragujevcu gde će na kratko biti do 40. podeljka. Slab vetar promenljivog pravca neće nam donositi osveženje.

U Srbiji je jutros u 6 sati najtoplije bilo u Beogradu i na Paliću, gde je temperatura bila 25 stepeni Celzijusa. U Novom Sadu i na Crnom vrhu je 24 stepena, a u Somboru i Kikindi 23 stepena. Najsvežije je u Sjenici, gde je izmereno 13 stepeni.

Prognoza za nedelju

"U nedelju dolazi do jačanja jugoistočnog vetra, koji će u Pomoravlju i Vojvodini dostizati brzinu od 50 km/h. Topao jugoistočni vetar doneće nam dodatnu destabilizaciju vremenu, ali ne i osveženje te će temperatura i sutra biti od 35 do 40 stepeni. Pojačan vetar atmosferi donosi i dodatnu energiju za razvoj olujnih oblaka, te će pljuskova biti na širem području Srbije", kaže Gojković.

Pojašnjava da padavine ostaju lokalnog karaktera što znači da će tokom većeg dela dana ipak biti pretežno sunčano i suvo. Zbog nešto više oblaka u južnim predelima sutra malo svežije, oko 35 stepeni dok će u Vojvodini i dalje biti do 40. podeljka.

Tanjug/AP/Manu Fernandez

 

"Oslabljen hladan front stiže do Srbije u ponedeljak sredinom dana što nam donosi intenzivnije padavine, ali i prekopotrebno osveženje. U ponedeljak još ostaje toplo sa temperaturom do 37 stepeni, dok ćemo od utorka imati znatno prijatnije vreme", navodi Gojković.

Prvu polovinu nedelje obeležiće nestabilno vreme, sunčane periode na kratko će zameniti oblaci i kiša, a temperatura neće prelaziti 32. podeljak. Ovo osveženje ipak neće potrajati jer nam nova stabilizacija stiže od četvrtak, a prognostički modeli za naredni vikend najavljuju nov talas ekstremno toplog vremena.



 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija