Društvo

"Ne sećam se da je ovde bilo toliko toplo": Vanredna situacija u Sjenici, visoke temperature izazvale ogromne probleme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2024

-

11:28

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Toplotni talas koji je zahvatio Srbiju, ostavlja velike posledice na stanovništvo pešterske visoravni, gde su prizori užasavajući. Meštani u više od 20 sela suočavaju se sa problemima - od nedostaka pijaće vode koju nemaju duže od dva dana, do uginule stoke i suše. 

Zbog ovakve situacije opština Sjenica proglasila je vanrednu situaciju, naglasivši da su naložene hitne mere zaštite i spasavanja, kako bi se što pre reagovalo.

Vanredna situacija u Sjenici traje već tri dana, i kako nadležni kažu, ništa se nije promenilo. Visoke temperature, kao i suša, dovele su do velikih problema u vodosnabdevanju. Problem je, kažu nadležni, i ishrana stoke jer loša finansijska situacija je još jedan problem sa kojim se lokalna samouprava suočava. 

Euronews

 

Slika u ovom delu Srbije je nesvakidašnja. Ono što što može da se vidi je nešto što godinama unazad nije moglo ni da se zamisli. To su pre svega užasavajuće slike naročito kada je u pitanju uginuće različitih vrsta životinja.

Ljudi bez pijaće vode duže od 48 sati

Takođe, neki meštani su bez pijaće vode duže od 48 sati. U razgovoru za Euronews Srbija kažu da ne pamte ovakve vrućine. Smolović Miloje iz mesta Giljevo kaže da cisternu čekaju po 15 dana i da im to značajno otežava život.

"Problemi su teški. Već dva i po meseca nemamo dovoljno vode za stoku i kuću", kaže on. 

Ovo potvrđuje i Živorad Đurović iz mesta Giljevo koji kaže da se ne seća kada je u ovom delu zemlje bilo ovako toplo.

"Ovakva temperatura se ne pamti. Imam 79 godina i ovo zlo nisam zapamtio. Ima uginule stoke, teško je, a tek će da bude", kaže.

Tanjug/Aleksandar Nićiforović

 

Problem postaje veći jer opština Sjenica ima samo jednu cisternu sa vodom. Admir Stupljanin, šef gradske čistoće JKP "Vrela", kaže da je situacija teška i da nemaju kapacitete da sve positgnu.

"Mi možemo da opslužimo negde oko dva do tri sela dnevno. Ima oko 40 kilometara dok se dođe do crpne stanice, i dok se vratimo, to bude ukupno 80. Putevi su nekategorisani, ide se kroz livade, šumu... Oko dvadestak sela je bez kapi vode, zavise od nas", kaže.

Problem je u finasijama, ali zamenik predsednik opštine Sjenica Admir Elezović kaže da je on teško rešiv.

Tanjug/Aleksandar Nićiforović

 

"Glavni problem je novac, jer smo mi iscrpeli sve pozicije iz budžeta. Nismo više u stanju da podnesemo ovaj teret. Obratili smo se okružnom štabu za vanredne situacije, nadamo se da dobijamo pomoć države i da svi budemo zadovoljni. Moramo da spasemo prvo ljude, a onda i stoku", kaže.

Do sada im je u pomoć pritekla vojska Srbije sa dve cisterne i opština Čajetina sa jednom, ali prema rečima meštana to nije dovoljno. 

Euronews

 

Iz lokalne samouprave opštine Sjenice očekuju da će već danas stići pomoć. Međutim, i to je otežano, jer na primer opština Tutin nema svoju cisternu pa ne može da pomogne Sjenici. Sa druge strane Novi Pazar ima samo jednu, ali ona trenutno opslužuje prigradska naselja.

Komentari (0)

Srbija